Yvonne Larsson

Hästkurator och människotränare

Insektsmedel – Receptet


Snart är det tyvärr dags att börja hjälpa hästar att slippa insektsplågan. Just nu är det inte så mycket mygg mm i våra trakter i Norrland men det dröjer inte länge innan de första gigantiska tjälmyggen kommer och sedan sviarn i tusentals (svidknott, brännmygg etc för er som inte är Umebo).

I fjol var det varit sjukt mycket mygg och knott, både under våren och under sommaren. Även en hel del broms, speciellt blinning blev ett stort bekymmer för våra hästar.

De insektsmedel som finns att köpa ute i handeln har en mycket varierande effekt (oftast väldigt liten) eller så är de så giftiga att man blir mörkrädd bara av att läsa varningstexten på flaskan (oftast inte så effektiva de heller) Det de har gemensamt är att de är väldigt dyra och inte så dryga heller så har man likt oss 8-10 hästar så blir man snabbt ruinerad enbart på att köpa insektsmedel.

Jag har därför i alla tider kokat och tillverkat eget insektsmedel. Jag har testat och provat mig fram och det jag nu använder mig av tycker jag fungerar riktigt bra. Åtminstone så har våra lokala Sörgårdsflygfän respekt för mitt ”Hemkörda” och då kostnaden är en bråkdel av de dyrbara flaskor inköpta i våra hästshoppar så kan jag generöst slösa och spreja så ofta och mycket jag vill.

Kombinera gärna med Sörgårdens Supersommarsalva som du också lätt kan tillverka själv.

Här är receptet för den som vill testa:

Sörgårdens bästa insektsmedel

(använd en gammal  panna/kastrull som du inte är rädd om)

1 liter vatten kokas upp tillsammans med 1 dl torkad timjan och 1 dl torkad rosmarin.

Låt svalna och blanda i 1 tsk beckolja. Blanda väl.

Sila sedan noggrant genom en nylonstrumpa(om du vill kunna använda sprejflaska) och häll sedan upp i flaska, använd tratt .Jag återanvänder Ultrashields flaskor. (Nåt ska man ju ha dom till)

Fyll inte upp flaskan helt.

Tillsätt sedan 1 dl äppelcidervinäger och 0,5 dl ättika (12 %).

Droppa i eteriska oljor ca 8-10 droppar av varje

Jag använder mig av:

tea treeoil, citrongräs, citronella, kryddnejlika, pepparmynta, lavendel.

Alla oljor behövs inte men citrongräs eller citronella samt lavendel och kryddnejlika bör ingå.

När bromsarna kommer tillsätter jag också bittermandelolja ca 1- 2 tsk.

Skaka ordentligt innan du sprejar på hästen.

Ingredienserna införskaffas på följande platser:

Torkade kryddorna kan köpas i matvaruaffären, stormarknader, marknader etc.

Ättika och äppelcidervinäger köper du också i livsmedelsaffären.

Bittermedelolja finns bland bakgrejerna. Finns även att köpa av de som säljer biodlingsredskap.

Eteriska oljor köper jag oftast hos Kosmetikkompaniet  eller hos Opella som har mycket bra priser .Snabb leverans och bra service på båda ställena.

Beckolja beställer jag hos Wilmas Naturprodukter  Kontakta dom om du vill köpa större flaska.

Lycka till med din egen tillverkning av insektsmedel! Hoppas att mitt recept ska vara dina hästar till nytta och hjälp!

Som  tack vill jag enbart ha en positiv tanke skickad via universum  :)

OBS! Det kan finnas hästar som är extremt känsliga och kan reagera på en eller flera av ingredienserna i insektsmedlet så testa för säkerhetsskull först på ett mindre område innan du sprejar hela din häst.

45 kommentarer

 1. Tack för receptet! Positiv tanke kommer här 😀 är detta okej tror du att spraya på sto som fått föl nyligen?
  Mvh Fia

  • Yvonne Larsson

   9 juli, 2019 at 16:54

   Hej :) Det brukar inte vara något problem att spreja digivande ston. Testa lite försiktig först bara så vänjer sig fölet snabbt.
   MVH Yvonne

 2. Jessica Lindberg

  27 juni, 2018 at 17:15

  Hej :)

  I år är det tredje sommaren jag använder ditt ditt myggrecept och kan bara säga att det är helt fantastiskt använder det med 4ess salva. Rekommenderar det till alla som jag känner även jag själv använder det när jag är med hästarna :)
  Det absolut bästa är att det är giftfri (fick en flaska renons av en kompis häst som dog å fy tusan för att andas in och spraya de där skiten)
  Undrar vad de för salva du skriver om?

  • Yvonne Larsson

   28 juni, 2018 at 10:11

   Hej! Så roligt att höra att du gillar receptet :) Själv älskar jag just det faktum att det är ofarligt att använda och att jag vet precis vad det är i sprejen. Salvan är en egen variant av 4ess, mkt enkel att tillverka själv om man vill annars säljer jag även den för 95 kr/burk :) Receptet på salvan hittar du här: http://yvonnelarsson.se/2016/08/sorgardens-sommarsalva-receptet/

 3. Här i Grekland fick jag ett recept mot bromsar som jag ännu inte provat.
  Lägg brännässlor i vatten i 2-3 veckor
  Spraya på hästen
  Törs jag prova det?

  • Yvonne Larsson

   19 maj, 2018 at 12:44

   Testa :) Det kan nog lukta rätt dåligt men hjälper det så är det ju jättebra :)

 4. Här kommer en positiv tanke som tack för receptet!

 5. Detta recept låter spännande att prova! En fråga bara: Hur ofta behöver man spraya hästen med detta ungefär?

  • Yvonne Larsson

   30 mars, 2017 at 10:46

   Hej :) Det beror lite på vilket insektstryck det är förstås men hos oss som har mkt mygg och svidknott får vi spraya flera gånger per dag. Jag brukar också spraya innan ridlektionerna och innan vi släpper ut dom på betet igen. Våren/försommaren är värst hos oss då vi de senaste åren haft mygginvasion, svidknotten kommer mer framåt hösten.

 6. Låter som ett bra recept som jag ska prova sommaren 2017!

 7. Har provat detta fina recept, men det gick åt väldigt mycket och ändå är mina två hästar besvärade av både mygg och broms: 1 liter för 2 sprejningar vardera ( morgon och kväll). Kan man göra receptet starkare med mer ex mer beckolja, eller något? Insektstrycket är väldigt högt just nu och väldigt varmt. Sen är mina hästar fullblod med ytliga blodkärl som kanske lockar till sig mer. Har du något vidare tips Yvonne Larsson?

  • Yvonne Larsson

   27 juli, 2016 at 09:57

   Ja denna sommar är verkligen insekterna besvärligare än någonsin :( Jag brukar öka upp beckoljan till det dubbla samt även ta mer av de eteriska oljorna och bittermandeloljan när det är som mest insekter. Mot broms är det inte mkt som fungerar, speciellt om man har mörka hästar men jag upplever att det blir mindre angrepp om man ökar upp beck och bittermandeloljan till dubbla dosen. Jag gör även en egen salva som jag smörjer in hästarna rejält med i skapet och under magen och det har fungerar mkt bra som komplement. Jag ska försöka få lite tid över och lägga ut receptet även på den salvan.

 8. Funkar toppen har använt det hela sommaren. Känns skönt att inte dränka dom i gift. Använt lite mer beckolja dock (av misstag )

  • Yvonne Larsson

   26 juli, 2016 at 08:47

   Härligt att höra :) jag tycker också att det känns bra att inte behöva använda så mkt giftiga medel på hästarna.
   Jag brukar öka upp andelen beckolja när det blir mkt broms så det är nog bara bra att du använt mer än i receptet :)

 9. vilken styrka på ättikan?

 10. Tack för receptet!
  Ska prova idag! Har skrivit om det på min blogg med dig som källa :-)

 11. Hej Yvonne
  Nu är det dags att köpa ingredienserna för nu är knotten och flugorna hemska! Tack för att du delar med dig. Jag har delat på FB för våra hästars skull:)

  Hälsningar
  Yvonne

  • Yvonne Larsson

   26 juni, 2016 at 22:53

   Ett tips är att göra en salva med bivax och använda de eteriska oljorna samt beckoljan för att smörja in runt skapet och virvlar mm. :) Jag ska lägga u receptet på insektssalvan också här på bloggen :)

   • Kan vara en idé för mina är inte så glada för att bli sprayade på :) Har fått tag på pepparmintsarom och naturlig citronarom samt bittermandelarom. Saknar Timjan och Rosmarin. Kan jag beställa av dig? Sedan köpte jag hela kryddnejlikor och undrar om jag kan mala dom själv? Många funderingar:)

    Hälsningar
    Yvonne

   • Yvonne Larsson

    27 juni, 2016 at 21:05

    Det går bra att beställa av mig :) Timjan kostar 22 kr/ hg och Rosmarin 15 kr/hg. Du kan skicka dina adressuppgifter till min mail kontaktsorgarden@telia.com
    Jag har enbart använt eteriska oljor (förutom bittermandelaromen) så jag vet inte hur insektsmedlet blir när man använder aromer istället. Testa så får du höra av dig hur det funkar :) Samma gäller kryddnejlika, jag har använt eterisk olja och vet inte hur det blir när man tar den torkade kryddan. Jag tror inte att du behöver mala dom för att få ut doft ur dom, det går nog bra att koka dom hela.

 12. Kan detta användas även på sto med föl vid sidan som diar?

  • Yvonne Larsson

   26 juni, 2016 at 22:57

   Det ska inte vara något problem. Det är inget som är giftigt i insektsmedlet i dessa doser. Du får bara kolla så att fölet inte tycker att mamma luktar konstigt och inte vill dia som det ska. Spreja inte på juvret första gången så vänjer sig nog fölet snabbt vid doften :)

 13. Anita Bengtsson

  5 juni, 2016 at 20:21

  Hej!
  Undrar om bittermandelolja är samma som bittermandelarom som jag hittade bland bakgrejorna?

  • Yvonne Larsson

   5 juni, 2016 at 22:38

   Ja det är samma sak :) Det är den jag brukar använda men vet att det även finns att köpa hos de som säljer biredskap och då är det nog oljan de säljer.

 14. Hur är det med Startkarens, vet du det?

  • Yvonne Larsson

   2 juni, 2016 at 10:37

   Jag kan inte hitta ngt i karenslistorna att ngn av ingredienserna ska vara belagda med karens. Listorna är dock lite luddiga och kan vara svåra att tyda ibland (tycker jag iallafall) så för säkerhetsskull bör man nog kolla med respektive tävlingsförbund vad som gäller.

 15. Tack för recept! Har precis kokat ihop min blandning! Ska bli spännande att testa:)

 16. Använder du kryddnejlikan och pepparmyntan för att du gillar doften eller är de avskräckande för knotten? Tänkte om jag kunde byta ut dem mot dofter som jag gillar bättre men om de är för effektiviteten så gör jag inte det.

  • Yvonne Larsson

   19 maj, 2016 at 09:29

   Jag använder dessa pga den insektsavstötande verkan de har. Tycker att det blir mer krut i medlet när jag blandar i dessa också.

 17. Tack för recept. Ska testas! <3

 18. Tack för recept! Vet du om den funkar på fästingar också?

  • Yvonne Larsson

   17 maj, 2016 at 22:03

   Vi är lyckligtvis väldigt förskonade från fästingar hos oss så jag vet faktiskt inte om det har effekt på dessa också. Det jag ev kan tänka mig är att man kan tillsätta vitlök 5-6 klyftor annars verkar de fästingmedel man kan göra själv vara rätt likt mitt recept.

 19. Hej Yvonne

  Tack för du delar med dig . Har köpt alla oljor utom bittermandel olja för hittade inte den på länken om oljor . Har du tips vart jag kan köpa den ? Vi har problem med brons/ hästflugorna . Tack på förhand . Hälsningar catarina

  • Yvonne Larsson

   11 maj, 2016 at 15:19

   Hej! Bittermandelolja kan du köpa i livsmedelsbutiken. Finns bland bakgrejerna. Eller så kan man gå till ngn som säljer biredskap till biodlare. De har också bittermandelolja

  • Marie Vennberg

   17 augusti, 2019 at 17:41

   Jag bor i Uppland och har testat ditt recept och precis gjort slut på en flaska. Sedan jag började använda ditt myggmedel så har jag inte haft en enda fästing på hästen och ytterst få stygnflugeägg, trots att hagkamraterna har fullt med sådana. Han verkar inte vara biten av andra flygfän heller. Helt suveränt myggmedel! Kommer aldrig att använda nåt annat.😀 Tack!

   • Yvonne Larsson

    17 augusti, 2019 at 19:22

    Hej! Så roligt att höra att mitt recept funkar för dig också :) Det är ju härligt att kunna vara till lite hjälp för andra hästägare och ännu roligare när man får så fin respons :)

 20. Tack för tipset. Undrar bara, vad är beckolja?

 21. Toppen detta måste jag prova, grymt att du delar med dig av receptet 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑