Hästkurator och människotränare

Insektsmedel – Receptet


Snart är det tyvärr dags att börja hjälpa hästar att slippa insektsplågan. Just nu är det inte så mycket mygg mm i våra trakter i Norrland men det dröjer inte länge innan de första gigantiska tjälmyggen kommer och sedan sviarn i tusentals (svidknott, brännmygg etc för er som inte är Umebo).

I fjol var det varit sjukt mycket mygg och knott, både under våren och under sommaren. Även en hel del broms, speciellt blinning blev ett stort bekymmer för våra hästar.

De insektsmedel som finns att köpa ute i handeln har en mycket varierande effekt (oftast väldigt liten) eller så är de så giftiga att man blir mörkrädd bara av att läsa varningstexten på flaskan (oftast inte så effektiva de heller) Det de har gemensamt är att de är väldigt dyra och inte så dryga heller så har man likt oss 8-10 hästar så blir man snabbt ruinerad enbart på att köpa insektsmedel.

Jag har därför i alla tider kokat och tillverkat eget insektsmedel. Jag har testat och provat mig fram och det jag nu använder mig av tycker jag fungerar riktigt bra. Åtminstone så har våra lokala Sörgårdsflygfän respekt för mitt ”Hemkörda” och då kostnaden är en bråkdel av de dyrbara flaskor inköpta i våra hästshoppar så kan jag generöst slösa och spreja så ofta och mycket jag vill.

Kombinera gärna med Sörgårdens Supersommarsalva som du också lätt kan tillverka själv.

Här är receptet för den som vill testa:

Sörgårdens bästa insektsmedel

(använd en gammal  panna/kastrull som du inte är rädd om)

1 liter vatten kokas upp tillsammans med 1 dl torkad timjan och 1 dl torkad rosmarin.

Låt svalna och blanda i 1 tsk beckolja. Blanda väl.

Sila sedan noggrant genom en nylonstrumpa(om du vill kunna använda sprejflaska) och häll sedan upp i flaska, använd tratt .Jag återanvänder Ultrashields flaskor. (Nåt ska man ju ha dom till)

Fyll inte upp flaskan helt.

Tillsätt sedan 1 dl äppelcidervinäger och 0,5 dl ättika (12 %).

Droppa i eteriska oljor ca 8-10 droppar av varje

Jag använder mig av:

tea treeoil, citrongräs, citronella, kryddnejlika, pepparmynta, lavendel.

Alla oljor behövs inte men citrongräs eller citronella samt lavendel och kryddnejlika bör ingå.

När bromsarna kommer tillsätter jag också bittermandelolja ca 1- 2 tsk.

Skaka ordentligt innan du sprejar på hästen.

Ingredienserna införskaffas på följande platser:

Torkade kryddorna kan köpas i matvaruaffären, stormarknader, marknader etc.

Ättika och äppelcidervinäger köper du också i livsmedelsaffären.

Bittermedelolja finns bland bakgrejerna. Finns även att köpa av de som säljer biodlingsredskap.

Eteriska oljor köper jag oftast hos Kosmetikkompaniet  eller hos Opella som har mycket bra priser .Snabb leverans och bra service på båda ställena.

Beckolja beställer jag hos Wilmas Naturprodukter  Kontakta dom om du vill köpa större flaska.

Lycka till med din egen tillverkning av insektsmedel! Hoppas att mitt recept ska vara dina hästar till nytta och hjälp!

Som  tack vill jag enbart ha en positiv tanke skickad via universum  :)

OBS! Det kan finnas hästar som är extremt känsliga och kan reagera på en eller flera av ingredienserna i insektsmedlet så testa för säkerhetsskull först på ett mindre område innan du sprejar hela din häst.

69 kommentarer

 1. Anna

  Hej! Vad roligt att det finns ett recept som alternativ till de dyra giftiga insektsprayerna som finns i butik! Du skriver att alla eteriska oljor inte är nödvändiga i receptet, men jag undrar om funktionen på sprayen blir annorlunda eller försämrad om man skulle utesluta de som inte är nödvändiga?

  • Yvonne Larsson

   Hej :) Ja det känns verkligen bra att kunna tillverka eget miljövänligt insektsmedel som faktiskt fungerar precis lika bra som de giftiga som finns i handeln! Jag brukar alltid blanda i eterisk olja av lavendel, kryddnejlika, citronella och teatree i insektsmedlet. Har jag hemma tillsätter jag även pepparmynta och cederträolja också. Medlet fungerar även om du inte har i allt men jag upplever att det blir mer effektivt mot fler olika sorters insekter när jag har i flera olika oljor.

 2. Elina

  Jag kokade detta i eftermiddags. Nu har jag precis sprayat på mina hästar med detta, testade bara benen för att se så de tål det. Ska bli spännande att testa något som inte innehåller några farliga ämnen för häst och ryttare!

  • Yvonne Larsson

   Det är så roligt att så många testar mitt recept och kokar eget insektsmedel :) Mycket mer miljövänligt och betydligt billigare än köpemedlen :) Hoppas att du blir nöjd med resultatet, hör gärna av dig och berätta hur det går eller om det är något du undrar över :)

   • Elina

    Nu har jag använt det ett tag och det jag märkte stor skillnad var på antalet fästingar per dag. Från att ha plockat ca 10 per häst/ dag hittade jag endast några få eller inga alls. Superbra! Nu när det varit slut så har jag märkt skillnad på att det är massor med fästingar igen!!

   • Yvonne Larsson

    Härligt att höra att det fungerar mot fästingar också! Det är rätt många som frågat om det men då vi inte har fästingproblem här på Sörgården har jag aldrig kunnat avgöra hur effektivt det är. Eller så är det att vi använt mitt medel som gjort att vi aldrig haft en fästing på någon häst någonsin :)

 3. Martina

  Här kommer en positiv tanke till dig via en kommentar, skickar också en via universum. :) Testar ditt insektsmedel denna sommar för första gången och hästarna är supernöjda! Extra plus att man även vågar spraya på känsliga ställen. En kompis använde på sitt sto när hon var irriterad på styngflugor, och det blev en riktig succé . Tack att du delar med dig!

  • Yvonne Larsson

   Härligt att höra :) Tack för ditt svar, det är superroligt att få feedback :)

 4. Anna Svensson

  Hade kvar av fjolårets storkok, doftade lika gott. Stått svalt och i mörk sprayflaska. Jag kunde inte känna ngn skillnad faktiskt. Nu är det dags för ny sats, ska prova med vitlöken👍
  Har även gjort din salva i flera omgångar. Den är suverän, helt klart den bästa jag provat till både mugg o mina torra händer! Varmt stort tack för dina recept❤️

  • Yvonne Larsson

   Det håller sig länge bara man haft det i glasflaskor så det går jättebra att använda :)
   Ja visst är salvan fantastisk :) Jag älskar både den och ringblomssalvan :)

 5. Eva Lundmark

  Läste någonstans att du skrivit om vitlök i medlet mot fästingar. Hur skulle du ta med det då? Nu såg jag att många av de eteriska oljorna hjälper mot fästingar o även rosmarin. Men man kan ju aldrig gardera för mkt mot fästingar känns det som… 😜

  • Yvonne Larsson

   Jag har gjort lite olika under åren som gått men det jag tror är mest effektivt är att krossa en halv vitlök lätt och lägga den i hopkoket med skal och allt medans det fortfarande är varmt. jag har även testat att lägga i gul lök på samma sätt och det har hjälpt en del mot mygg. Vi har inte haft fästingar här på Sörgården så jag har lite dålig koll på vad som funkar bäst mot dessa äckliga små kräk. :)

 6. Pia

  Hej Yvonne! i år är det första gången som jag nu ska testa ditt recept! Men jag vet att det är såååå bra då ägaren i stallet jag hyr in mig i använder det, så jag har sett resultatet. Och hästar som är så känsliga, så högfrekventa varelser måste tycka att det är så skönt att få en naturlig effektiv produkt på sin kropp. Så här sänder jag en kram, positiv tanke och tackar så mycket för din givmildhet! Har även din salva, oxå den är helt fantastisk! även om den snart är slut och ska testa göra min egen salva i år! så roligt att kunna göra egna produkter :-) Så tusen tusen tack!

  • Yvonne Larsson

   Tack själv för de snälla orden :)

 7. Angelica

  Hej Yvonne. Nyfiken att testa ditt recept.
  Men jag undrar över beckoljan. Förhindrar man bränning genom att sila den med dekoten?

  Och blir det kladdigt att spraya med Den? Går de alltså att använda sprayen dagtid överallt på hästen utan kläde o risk för bränning av solen ?

  • Yvonne Larsson

   Hej. Den lilla mängd beckolja man använder i receptet är i huvudsak för att få en insektsavskräckande doft och genom att blanda i en tsk kastrullen och sjuda lite så finfördelas beckoljan bättre. Om man vill använda en sprejflaska så måste man sila genom en nylonstrumpa el dyl för att inte sprejanordningen ska klibba ihop. Hästarna blir inte kletiga eller klibbiga av insektsmedlet, speciellt om du sprejar. Om man inte silar vätskan och väljer att använda svamp och stryka på lägger sig oljan överst och då kan hästen bli lite randig men jag har aldrig upplevt att den blir kletig. Har heller aldrig upplevt att medlet skulle bränna i solen.

 8. Ylva

  Hej Yvonne! Tusen tack för ditt tips och att du delar med dig av receptet!
  Jag har länge tänkt göra eget flugmedel men har inte riktigt fått ”ändan ur vagnen” förrän nu när vi har 6 egna hästar och det går åt så mkt.
  Jag fastnar dock på en punkt och det är hur mkt 8-10 droppar eterisk olja är i mängd. På Opella finns det så många olika storlekar att välja mellan så jag blir lite osäker på hur mkt man behöver för en hel sommar liksom…

  Dessutom är ju oljorna i sig ganska dyra – iaf när jag har lagt dem i varukorgen i större storlekar – har du räknat ut på ett ungefär hur mkt det skiljer i kostnad om man gör eget flugmedel vs att köpa färdigt (finns ju större mängd att köpa om man har många hästar och då brukar även literpriset gå ner..)
  Försöker tänka ekonomiskt och smart här =)

  Hur bra är hållbarheten på sprayen? Tänker om man kan göra storkok och spara eller om den blir ”dålig” snabbt så man måste koka ny hela tiden?

  Mvh Ylva

  • Yvonne Larsson

   Hej! Just när man ska köpa in alla ingredienser så kan det kännas lite avskräckande med kostnaden men jag som under många år använt till mina lektionshästar(upp mot 20 st) flera gånger per dag har definitivt sparat massor av pengar genom att till verka eget medel :) Köp de små flaskorna med 10 ml eterisk olja, det kommer troligen vara tillräckligt för hela sommarens behov :) Hållbarheten är lång så länge du förvarar i glasflaskor med rejäl skruvkork, det har hänt att jag använt insektsmedel som stått hela vintern och det har fungerat precis lika bra som det nytillverkade :)

   • Ylva

    Toppen! Tack för snabbt svar! Det var bara lite svårt att avgöra hur stor mängd 8-10 droppar var så jag lade 100 ml av alla oljorna i varukorgen och då blev det över 2000 kr bara för dem. Då kändes det ganska dyrt… ;)

    Så man behöver glasflaskor till förvaringen? Inte i sprayflaskor då?

    Ska de stå kylt eller räcker det med torrt och svalt? Lika bra att fråga experten =)

    Ha en fin kväll!

   • Yvonne Larsson

    Hej igen :) Eteriska oljor har en förmåga att försvinna om man inte använder glasflaskor att förvara i. Jag använder däremot sprejflaskor när jag använder det och då har jag köpt från Granngården som har riktigt bra sådana med bra plast och framförallt så håller själva sprejfunktionen länge. Det räcker att flaskor förvaras svalt och gärna mörkt så håller det länge :)

   • Ylva

    Tack igen! Så en idé kan kanske vara att tillverka själva grunden på sprayen och sen tillföra de eteriska oljorna först när man ska hälla över det i en sprayflaska?
    Det kanske kan funka… Vad tror du? =)

    Mvh Ylva

   • Yvonne Larsson

    Så kan man absolut göra :)

   • Ylva

    Nu har jag en kompletterande fråga….
    Hade man inte kunnat ta ut det mesta av timjan och rosmarinen när det har kokat upp – innan man häller i beckolja?
    Jag tänker att en hel del av beckoljan annars kanske fastnar i timjan och rosmarinen och på så sätt följer med dem ut när man silar.
    Att det blir mindre beckolja i själva slutprodukten isf…?

    Och ska man sjuda kastrullen med beckoljan i?
    I en kommentar såg det ut som om du har skrivit det men uppe i receptet står det att koket ska svalna innan man häller i beckoljan så jag blir lite förvirrad.

    Flugsprayen är grymt bra! Tack för tipset och en varm cyberkram till dig som delar med dig!

    Mvh. Ylva

   • Yvonne Larsson

    Hej :) Jag har gjort lite olika genom åren och på slutet så hällde jag i beckoljan på slutet av koktiden så att den fick sjuda med en stund tillsammans med lite ättika också. Då fördelas oljan bättre i vätskan och det blev mkt lättare att använda sprejflaska. Jag upplever inte att det blir mindre doft när man gör så utan tvärtom :) Det blir lite mer lukt i köket också vilket kanske inte uppskattas om man bor i lägenhet eller tillsammans med doftkänsliga familjemedlemmar ;)

 9. Sofia

  Tack för receptet! Positiv tanke kommer här 😀 är detta okej tror du att spraya på sto som fått föl nyligen?
  Mvh Fia

  • Yvonne Larsson

   Hej :) Det brukar inte vara något problem att spreja digivande ston. Testa lite försiktig först bara så vänjer sig fölet snabbt.
   MVH Yvonne

 10. Jessica Lindberg

  Hej :)

  I år är det tredje sommaren jag använder ditt ditt myggrecept och kan bara säga att det är helt fantastiskt använder det med 4ess salva. Rekommenderar det till alla som jag känner även jag själv använder det när jag är med hästarna :)
  Det absolut bästa är att det är giftfri (fick en flaska renons av en kompis häst som dog å fy tusan för att andas in och spraya de där skiten)
  Undrar vad de för salva du skriver om?

  • Yvonne Larsson

   Hej! Så roligt att höra att du gillar receptet :) Själv älskar jag just det faktum att det är ofarligt att använda och att jag vet precis vad det är i sprejen. Salvan är en egen variant av 4ess, mkt enkel att tillverka själv om man vill annars säljer jag även den för 95 kr/burk :) Receptet på salvan hittar du här: http://yvonnelarsson.se/2016/08/sorgardens-sommarsalva-receptet/

 11. Janet Nikolesis

  Här i Grekland fick jag ett recept mot bromsar som jag ännu inte provat.
  Lägg brännässlor i vatten i 2-3 veckor
  Spraya på hästen
  Törs jag prova det?

  • Yvonne Larsson

   Testa :) Det kan nog lukta rätt dåligt men hjälper det så är det ju jättebra :)

 12. Sofia

  Här kommer en positiv tanke som tack för receptet!

  • Yvonne Larsson

   Tack :)

 13. Linda

  Detta recept låter spännande att prova! En fråga bara: Hur ofta behöver man spraya hästen med detta ungefär?

  • Yvonne Larsson

   Hej :) Det beror lite på vilket insektstryck det är förstås men hos oss som har mkt mygg och svidknott får vi spraya flera gånger per dag. Jag brukar också spraya innan ridlektionerna och innan vi släpper ut dom på betet igen. Våren/försommaren är värst hos oss då vi de senaste åren haft mygginvasion, svidknotten kommer mer framåt hösten.

 14. Helena westin

  Låter som ett bra recept som jag ska prova sommaren 2017!

 15. Heidi

  Har provat detta fina recept, men det gick åt väldigt mycket och ändå är mina två hästar besvärade av både mygg och broms: 1 liter för 2 sprejningar vardera ( morgon och kväll). Kan man göra receptet starkare med mer ex mer beckolja, eller något? Insektstrycket är väldigt högt just nu och väldigt varmt. Sen är mina hästar fullblod med ytliga blodkärl som kanske lockar till sig mer. Har du något vidare tips Yvonne Larsson?

  • Yvonne Larsson

   Ja denna sommar är verkligen insekterna besvärligare än någonsin :( Jag brukar öka upp beckoljan till det dubbla samt även ta mer av de eteriska oljorna och bittermandeloljan när det är som mest insekter. Mot broms är det inte mkt som fungerar, speciellt om man har mörka hästar men jag upplever att det blir mindre angrepp om man ökar upp beck och bittermandeloljan till dubbla dosen. Jag gör även en egen salva som jag smörjer in hästarna rejält med i skapet och under magen och det har fungerar mkt bra som komplement. Jag ska försöka få lite tid över och lägga ut receptet även på den salvan.

   • Heidi

    Tack, recept på salva vore toppen!

   • Yvonne Larsson

    Om jag hinner ska jag försöka fixa det i dag :)

 16. Lillis

  Funkar toppen har använt det hela sommaren. Känns skönt att inte dränka dom i gift. Använt lite mer beckolja dock (av misstag )

  • Yvonne Larsson

   Härligt att höra :) jag tycker också att det känns bra att inte behöva använda så mkt giftiga medel på hästarna.
   Jag brukar öka upp andelen beckolja när det blir mkt broms så det är nog bara bra att du använt mer än i receptet :)

 17. Rosita

  vilken styrka på ättikan?

  • Yvonne Larsson

   Hej! Jag använder vanlig ättiksprit 12 %

 18. Anne

  Tack för receptet!
  Ska prova idag! Har skrivit om det på min blogg med dig som källa :-)

 19. Yvonne

  Hej Yvonne
  Nu är det dags att köpa ingredienserna för nu är knotten och flugorna hemska! Tack för att du delar med dig. Jag har delat på FB för våra hästars skull:)

  Hälsningar
  Yvonne

  • Yvonne Larsson

   Ett tips är att göra en salva med bivax och använda de eteriska oljorna samt beckoljan för att smörja in runt skapet och virvlar mm. :) Jag ska lägga u receptet på insektssalvan också här på bloggen :)

   • Yvonne

    Kan vara en idé för mina är inte så glada för att bli sprayade på :) Har fått tag på pepparmintsarom och naturlig citronarom samt bittermandelarom. Saknar Timjan och Rosmarin. Kan jag beställa av dig? Sedan köpte jag hela kryddnejlikor och undrar om jag kan mala dom själv? Många funderingar:)

    Hälsningar
    Yvonne

   • Yvonne Larsson

    Det går bra att beställa av mig :) Timjan kostar 22 kr/ hg och Rosmarin 15 kr/hg. Du kan skicka dina adressuppgifter till min mail kontaktsorgarden@telia.com
    Jag har enbart använt eteriska oljor (förutom bittermandelaromen) så jag vet inte hur insektsmedlet blir när man använder aromer istället. Testa så får du höra av dig hur det funkar :) Samma gäller kryddnejlika, jag har använt eterisk olja och vet inte hur det blir när man tar den torkade kryddan. Jag tror inte att du behöver mala dom för att få ut doft ur dom, det går nog bra att koka dom hela.

 20. Helena

  Kan detta användas även på sto med föl vid sidan som diar?

  • Yvonne Larsson

   Det ska inte vara något problem. Det är inget som är giftigt i insektsmedlet i dessa doser. Du får bara kolla så att fölet inte tycker att mamma luktar konstigt och inte vill dia som det ska. Spreja inte på juvret första gången så vänjer sig nog fölet snabbt vid doften :)

   • Helena

    Tack då ska jag prova lite 😊
    Mvh Helena

 21. Anita Bengtsson

  Hej!
  Undrar om bittermandelolja är samma som bittermandelarom som jag hittade bland bakgrejorna?

  • Yvonne Larsson

   Ja det är samma sak :) Det är den jag brukar använda men vet att det även finns att köpa hos de som säljer biredskap och då är det nog oljan de säljer.

 22. Catarina

  Hur är det med Startkarens, vet du det?

  • Yvonne Larsson

   Jag kan inte hitta ngt i karenslistorna att ngn av ingredienserna ska vara belagda med karens. Listorna är dock lite luddiga och kan vara svåra att tyda ibland (tycker jag iallafall) så för säkerhetsskull bör man nog kolla med respektive tävlingsförbund vad som gäller.

 23. hanna

  Tack för recept! Har precis kokat ihop min blandning! Ska bli spännande att testa:)

 24. Ulrika

  Använder du kryddnejlikan och pepparmyntan för att du gillar doften eller är de avskräckande för knotten? Tänkte om jag kunde byta ut dem mot dofter som jag gillar bättre men om de är för effektiviteten så gör jag inte det.

  • Yvonne Larsson

   Jag använder dessa pga den insektsavstötande verkan de har. Tycker att det blir mer krut i medlet när jag blandar i dessa också.

 25. Ulrika

  Tack för recept. Ska testas! <3

  • Yvonne Larsson

   Varsågod :)

 26. Victoria

  Tack för recept! Vet du om den funkar på fästingar också?

  • Yvonne Larsson

   Vi är lyckligtvis väldigt förskonade från fästingar hos oss så jag vet faktiskt inte om det har effekt på dessa också. Det jag ev kan tänka mig är att man kan tillsätta vitlök 5-6 klyftor annars verkar de fästingmedel man kan göra själv vara rätt likt mitt recept.

 27. Catarina

  Hej Yvonne

  Tack för du delar med dig . Har köpt alla oljor utom bittermandel olja för hittade inte den på länken om oljor . Har du tips vart jag kan köpa den ? Vi har problem med brons/ hästflugorna . Tack på förhand . Hälsningar catarina

  • Yvonne Larsson

   Hej! Bittermandelolja kan du köpa i livsmedelsbutiken. Finns bland bakgrejerna. Eller så kan man gå till ngn som säljer biredskap till biodlare. De har också bittermandelolja

  • Marie Vennberg

   Jag bor i Uppland och har testat ditt recept och precis gjort slut på en flaska. Sedan jag började använda ditt myggmedel så har jag inte haft en enda fästing på hästen och ytterst få stygnflugeägg, trots att hagkamraterna har fullt med sådana. Han verkar inte vara biten av andra flygfän heller. Helt suveränt myggmedel! Kommer aldrig att använda nåt annat.😀 Tack!

   • Yvonne Larsson

    Hej! Så roligt att höra att mitt recept funkar för dig också :) Det är ju härligt att kunna vara till lite hjälp för andra hästägare och ännu roligare när man får så fin respons :)

 28. AnneBritt

  Tack för tipset. Undrar bara, vad är beckolja?

  • Yvonne Larsson

   Beckolja är en produkt som framställs när man gör trätjära. Det är en ”universalprodukt” som använts i många, många år framförallt i Norrland och framförallt som insektsavskräckande medel. Det finns att köpa på lite olika ställen men jag brukar köpa av http://www.wilmanaturprodukter.se/produkt/beckolja/beckolja/

 29. Anna-Karin

  Toppen detta måste jag prova, grymt att du delar med dig av receptet 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑