Nu har Hästkunskapskursen startat upp och igår träffades alla deltagare för första gången.

Under kvällen pratade vi om Hästens historia och utveckling under alla miljontals år den funnit här på jorden och så här inleddes kursen:

”Hästen har utvecklats under många miljoner år från att vara 5-tåig träsklevande och liten som en räv till dagens en-tåiga, långbenta och gräsätande stäpplevande djur.

Människan har under tusentals år, genom avel och önskan om specifika användningsområden lyckats få fram många olika raser, storlekar, färger och andra egenskaper hos hästen. Ändå så har alla hästar samma ursprung och härstammar från samma lilla urhäst som för 55 miljoner år sedan livnärde sig genom att äta löv från buskar och småträd i våt och träskmarker.

(Som en liten jämförelse kan man konstatera att den moderna människan Homo Sapiens funnits på jorden i ca 125 000 år.)

Trots allt avelsarbete människan bedrivit genom tiderna så har i princip ändå alla hästar samma grundläggande behov för att fysiskt och mentalt hålla sig friska och må bra. Därför är det viktigt att vi har kunskap om hur hästen utvecklats från att för 55 miljoner år sedan vara ett djur på 40-50 cm till att bli den moderna häst vi idag har.

Det här är mycket viktigt att komma ihåg när vi tränar, fodrar, stallar upp och på alla sätt hanterar våra hästar!”

Vi fortsatte därefter med att gå igenom hur olika hästraser uppkommit, vilka olika typer av hästar det finns samt vilka de vanligaste raserna i Sverige är.  Det var en hel del frågetecken som rätades ut och nya kunskaper som under kvällen kom på plats.

Nästa torsdag  går vi vidare med Hästens anatomi dvs skelett, leder och muskler och fortsätter sedan under kommande veckor vidare med fysiologi, sjukdomar, sårvård, massage, stretchning, hovvård och lite till. Avslutar gör vi med en genomgång av longering och tömkörning.

Det ska bli så himla kul att hålla i detta!

PS! Under hösten kommer kursen tillbaka och då som en distanskurs med ett par fysiska träffar här på Sörgården DS