Ett kärt fynd är sonens broderade konstverk från 1993

Här kommer jag fram till julafton, likt en sorts adventskalender, i ord och bild berätta hur jag och min familj helt Traditionsenligt (våra Traditioner alltså) förbereder oss inför julen 2016. För den som vill så finns alla inlägg att läsa under Kategorin som så fyndigt fått namnet ADVENTSKALENDER.  Dag 1 hittar du här

Dag 20. Arkeologi

Först av allt innan ni börjar läsa så vill jag bara påpeka att jag EGENTLIGEN är en väldig ordningsam person!

Att julstäda hos familjen Larsson/Nilsson är mer som en arkeologisk expedition än en normal och nödvändig aktivitet.

Den inledande ambitionen visar sig alltid vara mycket högre än både motivation och uthållighet. Jag  är dessutom väldigt lättledd och har inte några som helst problem att övertala mig själv att det finns så mycket här i livet som är intressantare än att sortera strumplådor och damma i bokhyllan.  Därför blir jag heller aldrig någonsin helt klar med något jag påbörjat och det finns alltid mängder med städjobb sparat till framtida jular. Utan någon ansträngning kan jag faktiskt räkna upp minst 75 saker jag hellre gör än städa kylen eller skura sovrumsgolven. Typ skriva blogginlägg.

I vårt hus finns dock en hel del Ting  vilket är allt från gamla kläder, skor, tidningar från 87, lampskärmar utan lampor, skridskor, plastburkar med eller utan lock, köttkvarnar, virkade dukar, 14 årgångar ridlägeranmälningar och ett flertal väckarklockor som bara fungerar ibland. Bland annat! Väldigt mycket annat!

Byt ur ordet ”problem” mot ”skräp”, ”saker” eller ”ting” så passar tavlan i vart hem!

 

Då jag bor och lever med en person vars ledord är ”Kan vara bra att ha” så har dessa ting en förmåga att lägga sig hög på hög och sprida ut sig till alla tillgängliga utrymmen i hela huset. Ibland (vid mer sällsynta tillfällen) stoppas de i lådor och kartonger för vidare förvaring på gårdens, en gång i tiden stora och rymliga men numera välfyllda och fullpackade kallvinda.  Alltid lika väl igentejpade men också utan någon märkning eller annat som talar om vad lådans tjocka pappsidor döljer.

Det blir ju liksom lite mer sport då att hitta igen något jag vet borde finnas i någon av de 1000-tals (känns det som) likadana kartonger som finns staplade överallt på hela vinden. (OBS! Ironi!)

Nu händer det ju ibland, vid något enstaka tillfälle, att jag får tillåtelse att slänga saker också. För även om det skär i hjärtat på Gubben så kan till och med han hålla med om att vi inte behöver ha kvar alla gamla tjockTV apparater vi köpt under de senaste 25 åren eller att datorskärmar som bara funkar när de känner för det inte ska stå och samla damm tillsammans med trasiga skrivare och dammsugare som (inte) suger.

Och när jag agiterade tillräckligt högt och länge så gick han, om än mycket motvilligt, med på att diskmaskinen som gick sönder och ersattes med en ny för 2 år sedan också kan få åka med till återvinningen.

Däremot får jag inte längre ”städa” hans garderober längre och han kollar mycket misstänksamt och noggrant igenom de säckar jag fyller med mina gamla kasserade klädesplagg så att ingen av hans urtvättade men ”fullt användbara” tshirts från 70-talet och/eller att ylletröjan med mer hål än tröja ”råkade” komma med soporna. Här kan ni läsa mer och få städtips till era Garderober

Nu ska jag  i ärlighetens namn inte skylla allt på Gubben, jag är också rätt bra på att ha svårt att skiljas från en del saker. Men då handlar det inte om Gubbens ”skräp” utan kära gamla minnen som helt klart har högt affektionsvärde.  (Vilket jag inte tycker att en gammal dammsugare eller trasig diskmaskin har)

Till exempel har jag svårt att slänga denna mössa från när barnen var små.

Super Ninja Turtlemössa. Snart modern igen!

Och en del saker kan ju faktiskt vara ”bra att ha”! För vem vet när jag behöver 5 cyklop, 2 snorklar och ett par simglasögon? Då är det ju dumt att ha kastat dom när de nu ändå legat där i sin byrålåda i över 20 år.

”Bra att ha” saker! Om man ska till varmare länder! Och inte så noga med om att dö drunkningsdöden pga uttorkat gummi!

I samma låda finns även 16 avtagbara huvor från jackor som för länge, länge sedan enbart finns som avlägsna minnen samt EN galahandske i elegant syntetmaterial.

 

Passar speciellt bra till enarmad galadeltagare!

Skafferiet är egentligen ett helt kapitel för sig vilket jag ska bespara er. Allt jag  säger om detta är att fördelen med att vara begåvad med ett dåligt minne är att jag blir lika barnsligt förvånad och förtjust VARJE ÅR när jag hittar dessa längst inne i skafferiet.

Riktiga antikviteter!

PS! Kolla in prislapparna. DS.

 

Och till sist! Jag vill påpeka att jag EGENTLIGEN är en väldigt ordningsam person! När jag ids.

Läs gärna nästa inlägg i Adventskalendern här: Sörgårdsjul Dag 21-Decemberbarn

Vill du läsa övriga inlägg i min Adventskalender så finns de här ADVENTSKALENDER