Mina älskade Femböcker av Enid Blyton

Här kommer jag fram till julafton, likt en sorts adventskalender, i ord och bild berätta hur jag och min familj helt Traditionsenligt (våra Traditioner alltså) förbereder oss inför julen 2016. För den som vill så finns alla inlägg att läsa under Kategorin som så fyndigt fått namnet ADVENTSKALENDER.  Dag 1 hittar du här

Den arkeologiska utgrävningen i vårt Sörgårdskaos går otroligt långsamt och helt enligt gammal hävd och jultradition också väldigt ometodiskt  och osystematiskt till.
Minsta lilla anledning att avbryta och ta paus anammas till 100 % och att jag nu kommit ner bland de djupare nostalgisedimenten gör absolut inte att det går fortare att få önskvärda städresultat.

Dagens distraktion hittades i en kasse som kom med från mitt föräldrahem när vi städade ur där för flera år sedan. Kassen har länge stått orörd och inte förrän nu fick dessa litterära skatter åter se dagens ljus.

När jag var 9-10 år så fullkomligt ÄLSKADE jag dessa böcker och läste och läste dom om och om igen. Jag tyckte speciellt mycket om pojkflickan George vilket resulterade i att jag trots mammas protester klippte mig i en mycket kort (och på den tiden totalt omodern) frisyr. Jag döpte min hund till Tim och svarade endast om jag tilltalades George :)
Funkade hemma men mindre bra i skolan.

Hittade också igen min gamla ”Mina klasskamrater” där jag på raden för vad en avskydde mest hade skrivit med stora bokstäver FJANTIGA FLICKOR! :)

Inslagen i fint vaxat papper fanns också en del gamla skolböcker, bland annat denna pedagogiska och lärorika källa till kunskap.

Knappt använd Hemkunskapsbok från 1969. Som ny :)

 

Min mor som tålmodigt och hängivet fostrat mig och mina 4 syskon nödgades ofta motvilligt och av ren utrymmesbrist slänga säckvis med skolböcker, teckningar och halvfärdiga skolprojekt men hade av någon outgrundlig anledning sparat just denna bok. Kanske närde hon någon slags fåfäng förhoppning att hennes slarviga och sorglösa tonårsdotter någon gång i sitt framtida liv skulle skulle anamma iallafall något av de värdefulla och rekorderliga råd läromedlet så generöst erbjöd sina läsare på.

Nu blev det ju mer tvärtom, men det skyller jag på att morsan, ordningsam och noggrann som hon var,  hade ställt undan boken på ett säkert ställe så att den inte kom tillbaka i mina händer förrän det var alldeles för sent för bot och bättring.

Hemkunskapsbokens första kapitel heter ”Att kunna reda sig själv”  och  innehåller en lista där en väldigt pedagogiskt i 2 kolumner kunde  kryssa i  det ”Kunde något om” och i den andra saker en ”Gärna ville lära sig”.

I kolumnen ”Vill gärna lära mig” hade jag satt ett kryss för  ”laga något gott till lördagskvällen”, äta rätt utan att bli tjock”, ”läsa annonser med förstånd” och ”få fickpengarna att räcka”. Dessutom tyckte tydligen Yvonne 13 år att det skulle bli spännande att lära sig  ”sköta en tvättmaskin”.  Resten av listan var jag visst helt ointresserad av då det i den första kolumnen inte fanns ett endaste litet ynka kryss.

Så här i backspegeln så kan en väl ändå säga att (även om jag inte hade boken tillhands) så blev jag till sist ändå tvungen att bädda sängen och sköta en dammsugare. En och annan kaka har jag ju också lyckats med och till och med duka till någon bjudning.

Dock är jag lite besviken över är att min önskan att få kunskap i hur en får fickpengarna att räcka till aldrig riktigt infriades!

Läs vidare i julkalendern här: Sörgårdsjul Dag 17- Kransen