Hästkurator och människotränare

Sörgårdsjul 2016. Dag 2-Adventskatter

Sörgårdskatten Tage

Sörgårdskatten Tage

 

Här kommer jag fram till julafton, likt en sorts adventskalender, i ord och bild berätta hur jag och min familj helt Traditionsenligt (våra Traditioner alltså) förbereder oss inför julen 2016. För den som vill så finns alla inlägg att läsa under Kategorin som så fyndigt fått namnet ADVENTSKALENDER. Dag 1 hittar du här 

Dag 2. Adventskatter

I de fyra Sörgårdskatternas hem bor även (på nåder) jag och 2 st tvåbenta till. Dessutom finns en (enligt Sörgårdskatterna) helt onödig, långhårig och korkad hund. På gården lever även ett antal hästar men då samtliga katter (kollektivt och väldigt bestämt) med en otroligt förolämpad min avböjt alla mina förslag att få jobbet som stallkatt så har de heller ingen av dom en  aning om hur många av dessa konstiga och illaluktande varelser som faktiskt bor här på Sörgården.

Att vara sambo med fyra Sörgårdskatter är för det mesta roligt, mysigt och väldigt bra för själen. De ser dessutom nogsamt till att vi håller oss friska och starka så att vi inte blir förslappade eller glömmer sätta fram kattmaten. Men samtidigt som de alla är fantastiska varelser som vi (läs jag och dottern) inte kan tänka oss leva utan så  kan de också vara hyfsat krävande. Till och med mycket krävande (enligt min Gubbe).

Till att börja med så är Sörgårdskatterna särdeles konservativa till sin natur och vet exakt i detalj hur de vill ha det i sitt liv och fullkomligt avskyr när något förändras i deras närmiljö.

(Städning till exempel är ett fullständigt onödigt påhitt speciellt när dammsugaren  kommer fram, vilket för övrigt enligt Sörgårdskatterna  är ett djävulens påfund ).

Enda acceptabla undantagen till förändring är om det på något sätt innebär förhöjd och ökad kattkomfort!

De tackar aldrig nej till en tupplur i  ren (och strängt förbjuden) tvätthög eller en obevakad ost på köksbordet.  En splitterny (klös)möbel i något dyrt, ömtåligt och klösvänligt material hör också till kategorin önskvärda och eftertraktade förändringar till det bättre. I själva verket  är allt sådant och alla liknande positiva förändringar i själva verket en självklar rättighet  för alla katter och deras tvåbenta hyresgäster bör till sitt yttersta anstränga sig för att förgylla kattvardagen med allehanda liknande livskvalitetshöjande attribut.

Detta är också  något vi på Sörgården förstått och mestadels, mer eller mindre frivilligt ställer upp på då vi  ända sedan barnsben är dresserade av katter att ta hand om katter.

Vi umgås för det mesta på ett väldigt harmoniskt och friktionsfritt sätt där Sörgårdskatterna vet sin plats och vi vår.

Som deras personliga assistenter ser vi till att allt är katterna till belåtenhet och vi får som belöning tillbaka eoner av tillgivenhet, hemtrivsel och rätt mycket katthår. Plus en och annan loppa. Dessutom utövar de pliktskyldigas viss skyddsjakt på möss, dock av princip inte i stallet då alla fyra stenvägrat jobbet som stallkatt.

Att fira advent med Sörgårdskatterna  resulterar också naturligtvis att det finns djupt rotade Traditioner som även innefattar dessa  pälsbeklädda husockupanter. En av de mest framträdande är den ständigt återkommande kampen mellan att ha ett rent, fint och pyntat hus vs  ett där det mesta är täckt av katthår, sönderklösta tapeter,  hämndtuggade (ja det finns något som heter så) krukväxter samt  hel eller halvkraschat julpynt.

Ingen av mina katter har någon större förståelse för att det plötsligt ska bli så otrivsamt välstädat och att onödigt sk. ”pynt” placeras direkt på eller i anslutning till inmutad favoritsovplats.  Och när det storstädas, fejas, dammas och skuras i detta hus (händer i ärlighetens namn inte jättefrekvent) så beror det oftast på att det snart är jul.  Vilket är en högtid en äkta Sörgårdskatt naturligtvis faktiskt ger katten i.

Sörgårdskatten Tage bryr till exempel sig föga om det jul eller inte  och lyckas trots sin rondör pressa sig in mellan julstjärnor och under elljusstaken och anser att vi får skylla oss själva när krukor faller i golvet eller ljusstakens glödlampor går i kras.

Sörgårdskatten firar Advent

I år höll ljusen i elljusstaken i 12,5 minut

Tage vill också hälsa till alla som läser detta (framför allt till alla ni som har katt) att det viktigaste denna tid på året är inte att man har ett rent och julpyntat hem.
Utan det som i särklass har högsta prioritet är att det bereds gott om plats för en lagom tjock katt i sina bästa år på den varmaste och bredaste fönsterbrädan i huset.

Och att det är lika korkat detta år (liksom alla andra år) att ställa en massa jultjafs på Sörgårdskattens absoluta favoritplats på Sörgården.

Läs vidare Sörgårdsjul Dag 3 – Adventsfika

2 kommentarer

  1. Lillemor Persson

    Hej! Som sagt underbar läsning. Hur hittar jag dina texter/adventskalender lättast?
    Mvh Lillemor

    • Yvonne Larsson

      Tack :) Alla texterna finns under kategorin ”Adventskalender”. Man kan även hitta dessa i kategorin ”Halvt på skoj” :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑