Något sent Adventsfika under tillverkning

Något sent Adventsfika under tillverkning

Här kommer jag fram till julafton, likt en sorts adventskalender, i ord och bild berätta hur jag och min familj helt Traditionsenligt (våra Traditioner alltså) förbereder oss inför julen 2016. För den som vill så finns alla inlägg att läsa under Kategorin som så fyndigt fått namnet ADVENTSKALENDER.  Dag 1 hittar du här 

Dag 3 Adventsfika

Trevlig första advent på er alla mina vänner!

Eller ja, det var ju igår men jag hoppas att ni hade en trevlig dag tillsammans med trevliga människor och att alla nödvändiga attribut fanns att åtnjuta. Här blev det en helt Traditionsenlig första advent vad det gäller det viktiga adventsfikat.

För här på Sörgården ska, helt enligt Tradition, adventsfika fixas och som enligt samma tradition avnjutas efter adventsmiddagen. (Middagen kan bestå av precis vad som helst, vilket också också är en sorts Tradition)

Adventsfika består som alltid av pepparkakor numera bakad av fryst köpedeg då varken ork eller tid finns att tillverka egen.

Och precis som alla andra jular (åtminstone de senaste 5 glutenfria åren) blir jag lika förvånad av att läsa på den djupfrysta pepparkaksdegsförpackningen att den ska tinas i kylen i 8 timmar innan den kan bakas ut.

Glutenfri pepparkaksdeg. För det mesta fryst när man ska baka.

Glutenfri pepparkaksdeg. För det mesta fryst när man ska baka.

Och precis som vanligt och helt enligt Tradition tar jag ut degen ur frysen lagom för att den ska ha tinat färdigt runt midnatt.

Som vanligt och helt enligt Tradition blir Adventsfikat något sent även detta år.

Vilket ger mig den årliga påminnelsen om det faktum att det naturligtvis är både godare och enklare att göra degen själv. Eller att man kan baka pepparkakor en annan dag, förslagsvis i god tid INNAN adventsfikat.

Egentligen har jag en komplicerad relation till pepparkakor och tycker generellt illa framförallt om lukten (förlåt, doften menar jag) Under en period i min ungdom arbetade jag på kakfabrik där jag tydligen lyckades få ett  lika effektivt som livslångt vaccin mot pepparkakor så de är inte mitt favoritfika precis. Om det kan man läsa i inlägget Konsten att starta en Ridskola

Men Tradition är Tradition och med lite mögelost och glögg så går även pepparkakor ner.

Gubben, som varit med förr,  är som vanligt varit  både klok och förutseende och fikar därför (under tiden degen till mina glutenfria kakor långsamt tinar i kylen), perfekt formade köpehjärtan inköpta  på Maxi.

Läs vidare Sörgårdsjul Dag 4-Frysen