Hästkurator och människotränare

Hjälp hästar i nöd!

Margherita, en av hästarna som räddats av Save the Dogs

Margherita, en av hästarna som räddats av Save the Dogs

Det finns så otroligt mycket elände här i världen att ibland känns det som själen ska gå sönder. Krig, terrorister, sjukdomar, fattigdom, missväxt och svält. Barn och vuxna som säljs till prostitution och slaveri. Droger, gifter och miljöförstöring. Hur ska man orka ta in allt, hur ska man kunna leva vidare som vanligt när man vet att detta är en verklighet som händer varje dag, minut och sekund? Man känner sig så otillräcklig och vanmäktig att det många gånger blir enklast att slå dövörat till och zappa över till annan kanal eller snabbt scrolla förbi allt det jobbiga och hjärtskärande. Jag, liksom många andra köper mig ett lite bättre samvete genom att skänka lite pengar, ringa ”rätt” telefonnummer i diverse TVprogram eller kanske ge bort lite kläder till något katastrofområde.

Och om vi är många så kan vi faktiskt hjälpa de människor som far illa så att de som behöver får en möjlighet att överleva, äta sig mätta, få mediciner och sjukvård samt förhoppningsvis ett människovärdigt liv i  framtiden.

Häst med infekterat öga som inte behandlats

Häst med infekterat öga som inte behandlats

I allt detta är det lätt att glömma de djur som också lider och plågas svårt. Levnadsförhållandena för många djur runt om i världen är ofta så usla att utan hjälp utifrån så kommer de att plågas till en oundviklig död.

Rumänien1

Häst med hopbundna framben är inte ovanligt i Rumänien

Att hjälpa dessa djur är också ett sätt att hjälpa människor i nöd. När människor lever i sådan fattigdom och elände att det handlar om att kämpa för sin överlevnad så finns naturligtvis inte heller möjligheten att ta hand om sitt djur på rätt sätt. Det finns flera stora och seriösa organisationer runt om i världen som arbetar för att rädda och hjälpa djur att överleva. Ett av dessa är SaveTheDogs som bl.a arbetar med att hjälpa gatuhundar i Rumänien men också har projekt för att hjälpa hästar och åsnor

Margerita som när hon räddades var i så dåligt skick att det var livshotande

Margerita som när hon räddades var i så dåligt skick att det var livshotande

Idag kom detta i mitt facebookflöde:

”VI UTMANAR ALLA HÄSTVÄNNER! 🐴

Hästhållningen i södra Rumänien är den värsta i hela Europa. På Hundhjälpens initiativ reser nu på lördag två fantastiska svenska hovslagare, Johan och Viktoria, till Cernavoda. Man kommer där att på söndag gå igenom samtliga SaveTheDogs omhändertagna hästar, som därefter får stoltsera med traktens finaste hovar.

Veckan därefter tillbringas ute i byarna där redan närapå hundra hästar och åsnor är inbokade för att få hjälp. Dessa är hårt arbetade och ofta extremt vanvårdade djur – där de flesta aldrig någonsin vare sig behandlats vänligt eller fått en professionell översyn.

Hovslagarna har kompetens för att utom sedvanlig skoning / verkning även behandla skadade / sjuka hovar. Troligt är att flera svårt lidande djur kommer att upptäckas. Veterinär från SaveTheDogs finns med på plats och en helhetsöversyn av hästen / åsnan kommer att göras. Allt detta på ideell basis / gratis för den fattige ägaren. Vår förhoppning är att den utsträckta hjälpen kan bli en regelbunden företeelse. De här stackars djuren behöver all hjälp de kan få!

Nu utmanar vi DIG! För att ”ro iland” projektet behövs skor för hästar och åsnor, förbrukningsmaterial samt medicinska produkter ( desinfektion, gips, bandage, avmaskning, antibiotika etc ).

En skoning kommer att kosta 100 kr, en medicinsk skoning 2-300 kr, total översyn av en häst / åsna ( skoning, sårvård, avmaskning, annan behandling ) ca 500 kr.

Allt detta kan bara bli möjligt om vi hjälps åt. Hovslagarna och veterinärerna hjälper på plats – VI hjälper dem att hjälpa. Under kommande vecka kommer vi att uppdatera kring projektet.

Märk ditt bidrag ”Häst” + Ditt namn + Godkänner PUL*.
*om du godkänner att vi publicerar ditt namn i gåvoredovisningen

Hundhjälpens Plusgiro:
355 425-0

Från utlandet: IBAN: SE18 9500 0099 6018 0355 4250 BIC: NDEASESS

Swish: 123 1721430

TACK FÖR DIN GÅVA! 🌹”

 

Visst det finns hästar (och andra djur) i Sverige som också behöver hjälp och självklart ska vi hjälpa dessa också! Här gör t ex Svenska Hästars Värn ett fantastiskt jobb och de är naturligtvis också i stort behov av medel till sin verksamhet.  Så öppna ert hjärta och er plånbok. Skänk en slant till ovanstående projekt eller till något annat som hjälper djur att få leva ett värdigt liv utan svält och lidande.

Själv kommer jag förutom att ge pengar även att jobba för att till hösten kunna att åka ner till Rumänien för att på plats behandla hästar, åsnor och kanske även hundar med Equine Touch.

För även om jag inte kan hjälpa alla så kan jag ändå hjälpa någon. Och det är det viktigaste!

Magerita idag!

Margerita idag!

 

 

4 kommentarer

 1. Jeanette

  Jag bidrar mer än gärna till detta då de faktiskt även hjälper fattiga familjer genom att ta hand om deras levebröd, hästen, åsnan. De djuren får jobba hårt oavsett skick och behöver all hjälp de kan få. Bra initiativ Yvonne!

 2. Jessica

  Det här kan låta cyniskt och kallt, men döda djur lider inte.

  Jag hade inte kostat på djur i redan dåligt skick med svåra skador, utan låtit dem somna in.

  De har troligen lidit i större delen av sina liv, och rehabilitering är i vissa fall plågsamt även det. Något som djuren inte förstår, och de förstår heller inte att se framåt mot ”ett bättre liv”.

  Jag förstår att det svider i hjärtat att se dessa djur, och de ska naturligtvis räddas från sin situation, men jag skulle vilja veta var gränsen dras mellan vilka djur som rehabiliteras och vilka som avlivas direkt.

  • Yvonne Larsson

   Jag håller absolut med dig! Man ska inte rädda djur enbart för räddningens skull. I detta fall är det kunniga veterinärer som bedömer om hästen/djuret har för svåra skador/sjukdomar för att kunna räddas till livet eller inte.
   Att engagera sig för dessa djur kan också tyckas vara orimligt eller helt onödigt då det finns så många som redan gått över gränsen för räddning. Men om ingen gör något kommer heller inget att hända för de individer som faktiskt går att hjälpa. Människorna i dessa områden behöver hjälp, både ekonomiskt och med utbildning för att förstå att detta inte är acceptabelt att djur ska leva på detta sätt. Det är en svår problematik då extrem fattigdom, obefintlig utbildning och svåra levnadsförhållanden gör att djurens välbefinnande aldrig kommer att prioriteras. Det arbete dessa hjälporganisationer gör är fantastiskt och gör väldigt stor skillnad för de som får stöd. För både djur och människor! Men det behövs mycket, mycket mer och om man vill vara med och stötta deras arbete så skänker man en slant. Eller så stöttar man något annat som man tycker är mer behjärtansvärt eller nödvändigt. Det är upp till var och en att avgöra hur och vem man vill hjälpa i denna tragiska värld!

   • Jessica

    Jättetack för ett bra svar med ett klokt resonemang. :)

    Det finns så många ”huvudlösa” räddningsprojekt för djur, som i längden inte löser något varesig för djuren som individer, kommande uppfödningar eller människorna runt dem, så jag tycker att det är viktigt att diskutera hur projektet genomförs och vad det leder till i framtiden.

    Att köpa slakthotade, gulliga föl från Österrike och Island är sådan tveksam verksamhet i min värld, liksom att rädda gatuhundar för att sedan ta dem till Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑