Hästkurator och människotränare

Att skydda det lilla man har!

Ridhjälm WahlströmsMed tanke på att Plus igår kväll testade ridhjälmar så tänkte jag återuppliva mitt blogginlägg om hur det såg ut på hjälmfronten förr i tiden.

Det man kan konstatera är att det hänt lite sedan jag fick min första ”ridhjälm” eller vad man nu ska kalla den. Här kan ni läsa mitt inlägg ”Huvudsaken man är snygg” 

En sak jag jag reagerade på i TV inslaget var att de tester hjälmtillverkarna gör (om jag fattade rätt) uteslutande innefattar fall rakt ner mitt på huvudet. De tre hjälmar som testades i programmet uppfyllde med råge alla krav som ställdes  när det gällde just den fallvinkeln.

Men vänta nu, efter att själv hyfsat många gånger praktiserat konsten att på ett ickeplanerat och oönskat sätt skilja mig från hästen i allt från stillastående till ett lika ickeplanerat och oönskat tempo så har nog smällen på hjälmen i huvudsak träffat från sidan. Detta gäller även de elever som på mina lektioner också helt oavsiktligt och (fortfarande) ickeplanerat och oönskat fått stifta bekantskap med Moder Jorden. När de landat så har de flesta slagit i marken i en sned vinkel och smällen har tagit på sidan av hjälmen eller i bakhuvudet.

Detta faktum att det finns många olika varianter på hur man kan falla av från en häst uppmärksammades också i programmet så hjälmarna testades igen. Och med sned fallvinkel så blev resultatet också helt annorlunda.

Om ni inte sett programinslaget så tycker jag att ni ska göra det. För i mina ögon så skyddar inte hjälmarna så speciellt bra som man kan tro. Eller rättare sagt, de fungerar riktigt, riktigt bra om du flyger i en snygg bana uppåt, framåt och sedan landar rakt på huvudknoppen. Då var de riktigt bra.

Det är också intressant att det inte är den dyraste som blev bäst i test.

http://www.svtplay.se/klipp/7002733/plus-testar-ridhjalmar

1 kommentar

  1. Lanclin

    Intressant :) Jag har också, helt ofrivilligt och oplanerat, dimpt i backen från hästar och har då aldrig lyckats ”testa” mina hjälmar på det sätt som SVT gjort.
    /Linnea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑