Vinterbild Sörgården

Vinterbild Sörgården

Med hjälp av några foton så minns jag året som gått och vill också tacka ALLA som på ett eller annat sätt bidragit till att vårt jubileumsår (25 år har vi funnits här på Sörgården) blev så bra, intressant och innehållsrikt!

Jag har ju den stora förmånen att få jobba med de saker jag tycker är allra roligast i livet och får i mitt yrke träffa så många fantastiska människor och hästar på kurser, utbildningar, föreläsningar och även som ET terapeut.

Nu ser jag med spänning och nyfikenhet fram emot 2016 som bland annat blir året då jag fyller 60 år! Ett år som ska fyllas med rikedom vad det gäller erfarenheter, upplevelser, kreativitet och glädje!

Och Tack 2015!

Det blev ett år med massor av olika aktiviteter, både här på gården och på andra ställen runt om i Norrland.

Vi startade med en fantastiskt intressant och välbesökt Hovföreläsning med Maria Bucht och Kerstin Kemlén. Det blev till och med så många anmälda att vi fick dela upp deltagarna på två dagar och ändå var det knökfullt i vår teorisal. Förhoppningsvis ska det bli fler hovföreläsningar och även en fördjupningskurs om hästens fötter och hur vi kan hjälpa våra hästar till en så bra hovhälsa som möjligt.

Hovföreläsningar den 14 och 15 mars

Hovföreläsningar den 14 och 15 mars

Ytterligare en kurs med extern instruktör var den riktigt bra, nyttiga och lärorika tömkörningskursen med Fredrik Ottosson. Jag hoppas att kunna anlita honom igen så att fler får tillfälle att lära sig denna konstart som tömkörning faktiskt är.

Tömkörningskurs med Fredrik Ottosson den 2-3 april 2015

Tömkörningskurs med Fredrik Ottosson den 2-3 april 2015

Under vår och höstterminen så var de flesta  helger här på Sörgården fullbokade med kurser i Centrerad Ridning , Hästkommunikation och Trab.  Alla lika roliga och intressanta att få genomföra och som vanligt är det en ynnest att få undervisa alla dessa jättetrevliga två och fyrbenta deltagare.

Reglemente för Trabtävlingar

Reglemente för Trabtävlingar

Trabkurser maj och september 2015

Trabkurser maj och september 2015

Sommaren fylldes med bl.a ridläger för juniorer och sommarkurser för vuxna i Centrerad Ridning. En nyhet denna sommar var vår ”Sommarridskola” som blev väldigt populär och där samtliga lektioner blev fullbokade. Det kom elever i alla åldrar (från 11 år och uppåt)

Ridläger för juniorer sommaren 2015

Ridläger för juniorer sommaren 2015

Roliga grillkvällar :)

Roliga grillkvällar :)

Avsuttna övningar på 5 dagars sommarkursen i CR

Avsuttna övningar på 5 dagars sommarkursen i CR

Förberedelser inför CR lektion sommaren 2015

Förberedelser inför CR lektion sommaren 2015

Nytt detta år blev även de sk CR helgerna där mina elever kunde boka ett valfritt antal uppsuttna/avsuttna lektioner i grupp eller enskilt.  Under hösten anordnade vi också  ett antal välbesökta  kvällsföreläsningar i Centrerad Ridning  där deltagarna genom olika avsuttna kännövningar på ett roligt och konkret sätt fick möjlighet att öka sin kroppsmedvetenhet.  Detta koncept är helt klart något jag kommer att utveckla under nästkommande år.

CR helgerna blev populära och välbesökta

CR helgerna blev populära och välbesökta

En extra rolig aktivitet var Trabkurserna vi  anordnade vår och höst. Och även om de i första hand var tänkt för alla med ridtravare så var alla hästar välkomna oavsett ras eller inriktning. Det kom allt från aktiva travhästar till glada unghästar och det spelade ingen roll om man hade halvblodshästar  eller shetlandsponnyer med sig, alla hade precis lika roligt! Här kan man läsa lite mer om trab och vad det är

Trabkurser 2015

Trabkurser 2015

Jag fick också den stora äran att invigningstala när Västerbottensmuseet invigde sin utställning ”Häst – Säg mig vem Du är” Det var otroligt nervöst men jag tror att det gick rätt bra ändå. Här kan den som vill läsa talet

Invigning av utställningen "Häst- säg mig vem du är" den 6 juni 2015

Invigning av utställningen ”Häst- säg mig vem du är” den 6 juni 2015

Jag höll även en föreläsning om Centrerad Ridning på Hööks i Umeå  där det glädjande nog dök upp massor av människor.

Föreläsning i CR oktober 2015

Föreläsning i CR oktober 2015

Några kurser på andra ställen runt om i Norrland hanns också med och vi höll bland annat NH kurser i Brattby, Luleå  och Tavelsjö samt en Trabkurs i Ström.

Trabkurs i Ström november 2015

Trabkurs i Ström november 2015

 

NH kurs i Tavelsjö oktober 2015

NH kurs i Tavelsjö oktober 2015

NH kurs i Luleå augusti 2015

NH kurs i Luleå augusti 2015

Alla som känner mig vet att örter och örtmedicin ligger mig väldigt varmt om hjärtat och under året så har jag anordnat ett antal Örtdagar för Hästägare. Jag har också fortsatt knåpa med min bok om örter så förhoppningsvis kommer den att vara klar för utgivning under 2016.

Örtdagar för hästägare mars, juli och augusti

Örtdagar för hästägare mars, juli och augusti

 

Kompendium som delas ut till alla som deltar i Örtdag för Hästägare

Kompendium som delas ut till alla som deltar i Örtdag för Hästägare

Något som också känns väldigt bra är att jag fått träffa så många hästar i min roll som Equine Touch terapeut.  ET är en så otroligt effektivt behandlingsform för hästar och samtidigt så  intressant och utvecklande att få utöva att det verkligen är något jag kommer att fortsätta med. ET har sakta men säkert blivit en allt större del av mitt liv och förhoppningsvis kommer jag under året utöka utbudet och  även träffa fler hästar för behandlingar och hälsokontroller.

Equine Toch behandling

Equine Toch behandling

Allt har dock inte varit enbart roligt utan vi fick också uppleva stor sorg och saknad när vi dessvärre blev tvungna att skiljas från tre av våra älskade och uppskattade medarbetare. Arn, Pålman och fina Suzie vandrar nu på andra sidan av regnbågsbron. De kommer för alltid att finnas i mitt hjärta och jag kommer aldrig någonsin att glömma dom.

Arn

Arn

Suzie

Suzie

Pålman

Pålman

Bloggen är något jag försökt hålla igång och försöker skriva i så ofta som möjligt. Min son Christoffer, som med stort tålamod hjälpt mig att komma igång med bloggen och som fått stå ut med många timmars frågor och förklaringar när hans gamla mamma inte fattat hur det tekniska ska gå till och dessutom rätt snabbt glömmer vad hon lärt sig, ställde dock två  villkor  för att han skulle erbjuda sin tjänster. Det första är att jag skriver minst en gång per månad. Det andra är att jag ska tycka att det är kul att skriva. Dessa  villkor är ju inte helt orimliga att uppfylla och vad det gäller det tekniska så har jag lärt mig massor om att lägga in länkar, publicera foton och filmer, praktiska saker om hur och när jag ska dela inlägg mm. Så småningom kommer jag att bli proffs på detta :)

Extra roligt blir det ju förstås när man ser att det är många som faktiskt läser det jag skriver och följer min blogg! Under 2015 så blev inlägget om synen på ridtravare ”Det var faktiskt bättre förr” mest läst med drygt 4 600 läsare följt av mitt utbrott över hur verkligheten kan se ut bland elitryttarnas hästar ”Stackars du duktiga häst”   med 3 400 läsningar. Även inlägget med mitt insektsmedel delades och lästes rätt mycket, när 2 500 gånger.  Det är också många som tyckte att inlägget om ”SPR” och min beskrivning av ”Bellini – Världens bästa människotränare” var lite kul att läsa!

Jag ska absolut fortsätta med bloggandet och dessutom lovar jag att jag ska följa sonens råd och göra minst ett inlägg per månad och bara skriva när jag tycker att det är kul :)

Till sist vill jag tillönska alla jag känner, alla mina vänner och bekanta, kursarrangörer, kursdeltagare, ridskoleelever, hästägare och hästar, ingen nämnd, ingen glömd ett riktigt GOTT NYTT och FANTASTISKT 2016! Jag hoppas att vi får möjlighet att träffas snart igen!

Kram//Yvonne