Hästkurator och människotränare

Ett tips till alla ni som fryser!

2016-01-20 15.55.35Jag är ju norrlänning ända ner på DNA nivå men trots det ingen äkta vintermänniska och har svårt att uppskatta snö och kyla. Kanske mest för att det är så svårt att klä sig så att man inte fryser, speciellt om händer och fötter. Under alla år jag jobbat som ridinstruktör så har jag, året runt till 90 % arbetat utomhus (nästan) oavsett vilket väder det varit eller vad termometern visat. Och mina hästar måste ju både tränas och få motion även om det är kallt och minusgraderna är tvåsiffriga.

Så såg jag något jag bara var tvungen att testa. Engångsplasthandskar! Hm.. Lite skeptisk var jag allt, jag menar hur skulle det kunna göra någon skillnad, borde man inte frysa ännu mer?

Jag gjorde mitt försök häromdagen när det var hyfsat kallt, -14 och lite småblåsigt på ridbanan. Jag hade mina vanliga vinterhandskar, ni vet såna man köper på Claes Olsson eller Granngården och under dessa ett par plasthandskar. Jag tömkörde Pricilla så jag kunde inte stoppa händerna i fickorna eller på annat sätt värma dom under de 30 minuter jag var ute.

Och banne mig! Det funkade riktigt bra. Visst lite kall blev jag men för mig som är van att frysa så att det känns som om både fingrar och  naglar ska lossna  så var det rena värmeböljan!

Man blir lite fuktig om händerna men kroppsvärmen kapslas in och  stannar kvar så det blev inte alls obehagligt.  Nu vet jag ju inte hur det skulle bli om man var ute i flera timmar (eller om det är -30) men är man inte ute så länge så är det väl värt att testa. Och lite billigare blir det ju också än de av mig ännu oprövade men säkert suveräna uppladdningsbara värmehandskar jag sett finns. De kostar ”bara” sisådär 700 kr paret.

Jag kommer iallafall  hädanefter definitivt att alltid ha ett par plasthandskar med mig när jag ska jobba utomhus på vintern.

Nu önskar jag bara att det fanns något liknande till fötterna också så skulle vintern bli lite lättare att gilla!

 

 

 

19 kommentarer

 1. Sophie

  Hej!
  Jag hör också till dem där det känns som att blodflödet stannar upp och naglarna ska lossa när kylan och blåsten kommer. Så jag måste definitivt testa detta tips och se om det hjälper lite. 😊

  H/ Sophie

 2. Lina

  Förra året så provade jag så kallade ”värmepåsar” för att hålla fötterna varma. Man lägger de i skorna och de blir varma när de kommer i kontakt med luft och rörelse. Trodde aldrig att det skulle funka men det funkade riktigt bra! Finns att köpa på Hööks men säkert billigare på någon internet sida då det blir dyrt i längden!

 3. Annika

  Hehe ser var du fått tipset ifrån. Bra att det funkade för dig oxå 😄
  /Annika (www.dressyrtanterna.com)

  • Yvonne Larsson

   Aha!:) Jag fick dock tipset från en person som inte hade tagit det från nätet utan fått tipset av någon annan i sin tur :) Men det är ju suveränt bra sätt att slippa frysa. Idag när det nästan är blia här i Umeå, bara -7 så blev det nästan för varmt att ha på plasthandskarna :)

 4. Maria

  https://hestragloves.com/sport/sv-se/gloves/liners/

  Tips
  Tunn innervante att ha i vanten

  • Yvonne Larsson

   Jättetack för tipset :) Har du testat dom? Jag har även fått rådet att använda tunna sidenvantar eller back on trackvantar vilket säkert är jättebra :)

 5. Conny Gustafsson

  På 70-talet använde jag, och många med mig, plastpåsar på fötterna innanför skor och strumpor när vi spelade fotboll på vinterhalvåret för att hålla sig varm och torr. Funkade toppen då och det är nog inte konstigt om det funkar nu också…

  • Yvonne Larsson

   Ja det är något som helt glömts bort att man faktiskt gjorde förut också. Bra att det uppmärksammas igen då det är ett enkelt och framförallt billigt sätt att slippa frysa :)

 6. Tåstrumpor

  Tåstrumpor på fötterna är jätte varma.

  • Yvonne Larsson

   Tack för tipset :)

 7. Sol Vargadottra

  Hej Yvonne!

  Tack för ditt tips, det ska jag absolut testa och har lite tips till baka till dig.
  Själv är jag kvinnlig Ställningsbyggare och jobbar i väder och vind i alla grader utomhus. Å jag har alltid varit väldigt frusen av mig. Har varit ända uppe i Nord Norge och ute på oljeriggar under vintern. Det jävligaste för mig är nog när det ligger strax under nollan då arbetshandskarna blir blöta.
  Å jag lovar, stål är kalt att ständigt ta i när man är kall och våt el vid extrem kyla.
  Jag har ett tips som jag klarar mig bra med vintrarna igenom.
  Jag köper mig varje år i extremsports butiken ett par tunna ullfingervantar. De använder jag sedan som innevante i vanliga arbetshandskar. Givet vis tjockare arbetshandskar på vintern.
  Ull är ju så otroligt effektivt vid hård kyla och det bästa man kan ha. Så här är det ull kläder rakt igenom. Under vanliga plaggen. Å när mina handskar blir blöta kramar jag bara ur dem så börjar de värma igen.
  Jag ska faktiskt ta å testa ditt trix och dra på plasthandskar antingen under ullvantarna el mellan dem och arbetshandskarna och se vilket som kan bli bäst. Ett par ullvantarna håller en hel vinter för mig för de värmer även om de börjar gå i trasor. Kostar runt 200:-

  När det gäller fötterna så måste vi ha spikskydd och stålhätta. Vilket innebär att det är stål både i och runt sulan. Det i sin tur leder kyla.
  Jag brukar då använda ull även där å då har jag sådana som ska funka att vandra i Antarktis med. Det är en tjock ullsocka med frité på insidan som agerar som en luftspalt.
  Där jag du ha ett par tunnare sockar i el som jag i extrem kyla ull en gång till. Dessutom luktar det inte illa om sådana sockar då ull andas och tar bort fotsvett. Även dör klarar jag mig med ett par. Luftat dem ordentligt var dag och byter innestrumpa var dag. Då räcker det att tvätta dem 1gång i veckan till helgen när jag e ledig.
  Men jag Fuck ett annat tips som jag ännu inte har prövat men tänkte göra snart.
  Lägger länken här nedanför, du bör nog vara inloggad på Facebook för den ska fungera.
  Där har jag dessutom en grupp som heter ”Återbruka skräp och annat med ett bra miljötänk” dör lägger jag oxå upp mycket tios. Just för ofta kan man använda samma saker till mycket mer än vad man tror. Istället för att alltid bara köpa nytt. Du är hjärtligt välkommen i gruppen om du vill.
  Lycka till nu och hopas du även får riktigt varma fötter.

  Hälsningar
  Sol Vargadottra

  https://www.facebook.com/groups/446495488818992/permalink/744191009049437/

  • Yvonne Larsson

   Tack för tipsen! Jag ska genast gå in på fbsidan och kolla :)

 8. Frida Olofsson

  I -26 så funkar plasthandskarna inte så värst bra.. :(

 9. C

  Jag köpte uppladdningsbara värmehandskar till maken på Kjell & Co, där kostade de 399-

  • Yvonne Larsson

   Tack för tipset! Fungerar dom bra?

 10. Kristina Hovander

  Testa plastpåsar. Det är faktiskt jättebra. Då håller dig både torr och varm.

  • Yvonne Larsson

   Det ska jag absolut testa! Tack för tipset!

 11. Marie Edin

  Hej
  Är det plasthandskar? Inte latex eller gummi?
  Måste ju testa.
  Mvh
  Marie

  • Yvonne Larsson

   Jag använde det jag hade hemma :) Det är vinylhandskar från Claes Olssons :) Det kanske inte spelar så stor roll bara de är helt täta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑