Hästkurator och människotränare

För bra för sitt eget bästa?

Revolution Hingst f 12 Pris: 11 miljoner svenska kronor

Revolution Hingst f 12 Pris: 11 miljoner svenska kronor

Man kan inte annat än bli imponerad när man ser denna fantastiska häst! Så vacker och vilka spektakulära rörelser!

Men samtidigt som man njuter av att titta på filmen så blir jag lite beklämd och kan inte låta bli att undra vilket liv en sådan här häst kommer att få? För snacka om att ha stora förväntningar på sig! En treårig häst som kostade 11 miljoner kronor att köpa har ju lite att leva upp till och förväntningarna måste ju vara skyhöga.  Naturligtvis tvivlar jag inte ett ögonblick på att denna häst kommer att skötas och passas upp på värdig ”THE million dollar baby”  som han kallas av alla i  hela dressyrvärlden.  Allt från foder till utrustning kommer självklart vara förstklassigt och Revolution kommer säkert ha en egen stab av människor som groomar, putsar och fixar.  Hans ägare har ju både ekonomiska resurser och massor av personal så några kostnader kommer de knappast att sky för att han i deras vård ska må så bra som möjligt.

Men det man  ju inte kan låta bli att  undra över är hur mycket denna otroliga häst kommer att få vara bara häst? Kommer han någonsin få gå ute i en hage tillsammans med andra hästar? Och tror ni att hans avkomma kommer vara resultatet av ett normalt kurtiserande av ett sto? Tror ni att han får gå på bete och känna smaken av färskt gräs eller om han omsorgsfullt får smutsa ner sig genom att fritt rulla sig i lera och sand?  Jag tvivlar i alla fall starkt på  att det kommer att ske. Här kommer nog tyvärr pengarna styra och ha företräde över viljan att tillfredsställa hästars naturliga beteende.

Dessutom kastar namnet Helgestrand en skugga över det hela med tanke på de anmälningar och avstängningar han fått på grund av  den hårda ridning  som orsakat både smärta och lidanden hos flertalet av de hästar han hittills tävlat.

Så visst, det fantastiskt  att det finns så otroligt fina och talangfulla hästar som Revolution men däremot vet jag inte om det är något jag tycker är enbart roligt att se.

Man kan ju bara hoppas att han ändå kommer att få ett så bra liv som möjligt och att han både fysiskt och mentalt kommer att klara av den stora press hans framtid ofrånkomligen kommer att bjuda honom på. Och att han får utvecklas och växa färdigt i sin egen takt  utan att han  behöver uppleva att ridas/tränas vare sig med blue tongue eller i rollkur.

Men det kanske är för mycket att begära för en häst som redan vid 3 års ålder kostar 11 miljoner?

2 kommentarer

  1. Ulrika

    De tankarna har passerat mitt huvud ibland också när man hört talas om dessa superdyra hästar…Risken att hästen busar i hagen när den går tillsammans i goda vänners lag är stor.Fort är det gjort att de vrickar sig.Eller att de råkar skada varandra i en diskussion.Jag tror att de flesta av dessa hästar hamnar ( i bästa fall) ensam i en mindre hage där det inte går att få upp farten och många får nog inte ens gå i en hage utan kanske får andas frisk luft i en skrittmaskin.Ibland är jag glad över att vara en fattig hästägare där det är mest ekonomiskt att ha dem på lösdrift.Jag har ett stall men mina hästar föredrar utelivet i hagen och jag har inga invändningar😜

    • Carina Nilsson

      Nä fy! Jag gillar det inte nånstans. Såg på trav en kväll. På slutet när ledarhästen tröttnade så fick han pisk. Och det för att han skulle tjäna pengar åt sin ägare. Nä fy donk. I min värd är det övergrepp :((. Och dessa fina dressyrhästarn som tiger och lider och är obekväm med dom hårda händerna som drar dom i munnen. Och sen får dom inte träffa sina själsfränder ens för skaderisken är för stor. Huva:)))

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑