Hästkurator och människotränare

Ingefärsshot – Receptet

Ingefärsshot

Ingefärsshot

Ingen har väl vid detta laget missat ingefärans otroligt verksamma effekt.

 
Den används vid bl a migrän, led och muskelproblem, menstruationssmärtor, förkylningar, ökar viktnedgång, magproblem, sänker högt blodtryck, vid åksjuka och illamående etc.
 
Vetenskapliga studier visar att ingefära har effekt oavsett om den används rå, upphettad eller torkad så använd den så ofta som möjligt och i vilken form ni vill :)
 
En viktig sak att notera är att den har olika effekt beroende på i vilken form man äter den. Väldigt kort förklarat så kan man säga att i den råa roten är det verksamma ämnet i huvudsak gingerol som vid uppettning omvandlas till zingerone som i sin tur när den kondenseras (torkas) ombildas till shogaul. I samtliga former visar forskning att ingefära fungerar antiinflammatorisk. Vid illamående är det den råa roten(gingerol) som har bäst effekt och för att dämpa hosta är det den torkade(shogaul)  som helst ska användas . Det finns väldigt mycket intressant för den som är intresserad att studera ingefära och de minst 115(!) olika verksamma ämnen som hittills identifierats i roten.
 Själv dricker jag en ingefärsshot  på 20 ml 1 – 2 ggr per dag. Är det i förkylningstider så blir det fler gånger per dag då drycken piggar upp och man riktigt känner hur bacillerna bränns bort och försvinner :)
 
Här kommer mitt recept (det finns massor av varianter ute på nätet om man googlar)
 
75 cl vatten
300 g färsk ingefära (gärna ekologisk)
0,5 dl honung – kan bytas ut mot 1 dl socker el dyl
2 citroner – saften
 
Rengör ingefäran noggrant eller skala den. Skiva den sedan i tunna skivor. (Det går även att riva grovt men jag tycker smaken blir mycket sämre)
Lägg skivorna i en kastrull och häll över vattnet. Låt sjuda på låg värme i ca 20 min.
Sila av ingefäran och tillsätt sedan honung eller socker. (Kom dock ihåg att honung inte ska upphettas till över 40 grader)
Pressa saften ur citronerna och tillsätt.
Häll sedan upp på väl rengjord glasflaska och förvara i kylen.
Skaka flaskan väl innan du häller upp dina 20 ml.
Enligt uppgift ska det hålla sig i en månad om man förvarar det kallt men jag kokar en ny sats ungefär var 14:e dag  då alla i familjen dricker av den.
Om man vill kan man lägga i gurkmeja och nymald svartpeppar i shoten. Då bör man även äta lite kokosolja när man dricker den för att öka upptaget av curcuminet i gurkmejan.
Vill man testa att äta gurkmeja så finns recept på guldpasta och guldmjölk här

23 kommentarer

 1. Malin Tilja

  Dricker en hutt varje morgon av denna! Fräscht & nyttigt!

  • Yvonne Larsson

   Jag är helt såld på den och dricker åtminstone 2-3 ggr per dag. Mitt onda knä har blivit så mkt bättre och förkylningar och annat har inte fått ngt större fäste :)

 2. Marianne

  Slirade visst i min avsändaradress…

 3. Marianne

  Jag gör som du, men tar 1 hel liter vatten. Skrapar bara bort det fula från skalet, det ska inte tas bort för mycket av dess värde finns jut precis under skalet.

  • Yvonne Larsson

   Ja jag skalar inte ingefäran alls, jag rengör den ordentligt bara så att det inte följer med jord mm.

 4. Catharina

  Jag har fått lära mig att ingefäran inte ska upphettas till mer än 60 grader för att behålla så mycket som möjligt av alla nyttigheter.

  • Yvonne Larsson

   Det stämmer att vitaminer och även vissa mineraler och spårämnen förstör när man hettar upp ingefäran. Så det beror lite på i vilket syfte man äter den, den färska roten innehåller ämnen (förutom vitaminer och mineralämnen) som är effektiva på ett sätt, när den upphettas/kokas eller torkas omvandlas dessa ämnen till andra som har en annan effekt. Om den används i antiinflammatoriskt syfte så gör det inget att den upphettas eller torkas enligt de vetenskapliga studier jag hittat. Om man använder den tex mot illamående så ska den däremot intas färsk. Jag kommer så fort att jag hinner skriva ett inlägg om ingefärans olika ämnen och de sätt man kan inta den för olika åkommor :)

 5. Fredrik

  Jag har nyss påbörjat LCHF-diet och vill ju inte ha i mig kolhydrater/socker. Vad gör honungen för nytta i detta receptet?
  Är effekten lika bra utan eller kommer det smaka illa?

  • Yvonne Larsson

   Hej! Förutom honungens många nyttiga egenskaper så gör den naturligtvis, likt vanligt socker att shoten inte blir så syrlig och skarp i smaken. Jag har dock inte hittat någon information om att den skulle fungera sämre utan sötning så det går säkert lika bra att att göra den helt osötad om man klarar av att dricka den då :) Det finns ju även andra typer av sötningsmedel som fungerar om man äter enligt LCHF, tex stevia etc även om det är mycket diskussioner om det är så nyttigt.

 6. Marie

  Shoten är även perfekt att blanda i smoothie. Jag läste nånstns att mycket av de bra sakerna sitter i skalet. Om det är så så är det är klokt att låta skalet vara med.
  Ps. Jag river på grovt rivjärn, absolut inte lika smidigt som att skära :) men inbillar mig att det ”släpper ifrån sig bättre/mer”.

  • Yvonne Larsson

   Ett jättebra tips! Jag håller på att forska på hur ingefäran allra bäst ska intas och hur de många olika ämnena i den påverkar oss. Helt klart är att det finns mycket att lära om denna växt :) Var hittade du information om skalet?

 7. eva

  Tips: Kombon riven ingefära, citron och honung blir helt fantastiskt som fyllning i mörka chokladpraliner. Ganska nyttigt och väldigt gott.

  • Yvonne Larsson

   WOW! Det låter ju fantastiskt :) Tack för tipset!

 8. Tomas

  Låter som jag skulle vilja spetsa med chili också för extra drag och dess effekter på kroppen. Eller blir det fel tror ni?

  • Yvonne Larsson

   Shoten är ju rätt stark redan som den är men det går säkert att blanda i chili också i drycken. Om du testar får du jättegärna höra av dig igen och berätta hur det blev och hur du upplever shoten med chili.

 9. Maria

  Fattar jag det rätt om den här drinken är något som kan boosta immunförsvaret?

  • Yvonne Larsson

   Ingefära räknas ju som immunförsvarshöjande och även citron är bra så det kan definitivt användas i förebyggande syfte för att boosta kroppen att stå emot diverse sjukdomar :)

   • Maria

    Tack, en fråga till. Om jag tar torkad ingefära, hur mycket ska jag använda då?

   • Yvonne Larsson

    När man lagar mat brukar man säga att en 1/2 msk färsk motsvarar en 1/2 tsk torkad. Jag ska forska i om det även gäller när man använder den medicinskt. Återkommer!

 10. Susanne Gudmunds

  Varför bör man äta kokosolja om man har i gurkmeja och svartpeppar?
  Receptet låter spännande så det ska jag prova. Gör en kanna ingefäravatten per dag samt ofta en kopp te på kvällskvisten och då brukar jag blanda i hemgjord saft. ☺

  • Yvonne Larsson

   Gurkmejans verksamma ämne kurkumin är inte så vattenlöslig så för att öka biotillgänglighet och upptag bör den blandas med olja. Jag brukar använda kokosolja när jag äter det själv, till hästarna blir det oftast raps eller olivolja. Svartpeppar innehåller piperin vilket sänker metabolismen i levern och därmed förstärker effekten av kurkumin med ca 20 ggr. Piperinet är dock lättflyktigt och så det ska helst användas helt nymalt eller åtminstone inom 30 minuter efter det malts.
   Kurkumin är känsligt för värme och bör inte kokas länge då det minskar i effekt så tillsätt gurkmeja när dekokten svalnat något.
   Och peppra gärna din shot precis innan du sväljer ner den tillsamman med en liten klick kokosolja :)
   Om man vill dela upp intaget av ingefära och gurkmeja så kanske guldmjölk kan vara ett alternativ. Recept på den finns också att hitta här på bloggen :)

   • Lotta Birath

    Hej! Jag äter gurkmeja varje dag men har fått rådet att koka en pasta av det. 0.5 dl gurkmeja, 1. 5 dl vatten och 0.5 tsk svartpeppar ska sjuda i 10 minuter. Efter vad du skrivit känns det som det nyttiga försvunnit. Är det så?
    Mvh Lotta

   • Yvonne Larsson

    Hej! Trots att gurkmeja är en av de växter som det finns mes t forskning på så råder det väldigt olika meningar om hur den fungerar och hur vi ska få bäst effekt av att äta den. Det man sett är att kurkuminet förstörs upp till 85% om man kokar det mellan 15-30 min. Andra återigen hävdar att det inte spelar någon roll hur den hanteras utan att det är lika mkt effekt oavsett om man äter den rå eller om den kokas/upphettas. Det man dock är överens om är att biotillgängligheten ökar markant om man tillsätter nymald svartpeppar (piperin) och lite olja/fett i samband med intaget. Det vanligaste sättet för oss här i norden är att äta pulver från gurkmejans rot och då är den redan upphettad och processad då rötterna kokas, torkas och sedan mals till det pulver vi är vana att köpa och använda. I det pulvret finns det vanligtvis 3-5 % kurkumin vilket är fullt tillräckligt som terapeutisk dos och mina hästar får den i torkad form tillsammans med olja och peppar. Jag brukar göra guldpastan till mig själv mest för att det är så mkt lättare att göra en god dryck av det än av pulvret plus att det också är lätt att ta en tsk eller två av den och krydda maten men det är inget som hindrar att du fortsätter äta den som du gjort tidigare. Här finns receptet på gulpastan om du skulle känna dig sugen att testa den också :) Guldpasta – Receptet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑