Yvonne Larsson

Hästkurator och människotränare

Giftigt eller inte giftigt?

Alsikeklöver

Alsikeklöver

Sommaren är här och oavsett att den hittills inte varit oss människor till lags och mest bjuder på kalla vindar och regniga dagar så växer och grönskar det så det knakar i hästens beteshage.

Att få släppa sin häst i stora, gröna och härliga sommarhagar är en lycka för både häst och människa. Men det finns en baksida med härligheten, allt som växer på betet är inte lämpligt för hästen att äta eller ens komma i kontakt med. Det kan vara allt från att hästen blir något påverkad till att växten är rent dödlig.

Just nu florerar det väldigt mycket rykten och olika påståenden på olika forum ute på nätet och då mycket av det jag ser att folk skriver inte är sant eller bara delvis stämmer så länkar jag till en vetenskapligt utförd studie gjord av Niina Kangas, SLU.

Läs gärna studien och sprid till alla hästägare ni vet så kan mycket oro skingras när frågetecken rätas ut och samtidigt så kommer fler hästar förhoppningsvis skonas från att bli förgiftade på sitt sommarnöje.

http://stud.epsilon.slu.se/2785/1/kangas_n_110609.pdf

2 kommentarer

  1. http://www1.foragebeef.ca/$foragebeef/frgebeef.nsf/all/frg33/$FILE/rangepoisonousplants.pdf

    Starting on page 77… long story short, a fungus that infects a plant which itself is toxic is far different than saying that the plant is toxic, especially when it seems it can infect other clover species and even lucerne/alfalfa. It is certainly something to be aware of and watch for, but seems relatively obvious and avoidable under large diverse grazing and haying systems, so much more complex that our typical human responses and prejudices. Our Nokota horses prefer to eat clover in moderation, and we prefer not to let our pastures get so overgrown where fungal infection would be more likely, but i am really curious what the conditions were here, what further lessons can be drawn… http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/vill-varna-andra-hastagare-for-alsikeklover.htm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑