Hästkurator och människotränare

Är det Hästen som är dum? Eller är det DU?

Foto och copyright Stig Nilsson

Alla som har häst tränar den, oavsett om du tänkt det eller inte. Ibland blir resultatet av din träning riktigt bra, eller åtminstone nöjaktig och din häst kan (oftast) utföra det du tänkt dig att den ska kunna. Den hoppar (oftast) hinder och gör(oftast) fina dressyrkrumelurer. Byter(oftast) gångarter på kommando och går (oftast) in i transporten. Den går (oftast) att binda upp och står (oftast) snällt när den ska skos eller verkas.

Men lika ofta så går träningen inte alls så bra och hästen gör något helt annat eller till och med tvärtemot det du tänkt dig att den ska göra.

Hur löser DU detta?

Se filmklippet nedan och rannsaka dig själv och din omgivning. Hjälper du din häst att acceptera och förstå sin omvärld och sin uppgift? Eller sätter träningen och de metoder som används så djupa spår i hästen att den alltid kommer att vara rädd och stressad  i de situationer när vi egentligen både vill och kräver att hästen ska vara lugn och harmonisk, duktig och högpresterande.

För KOM IHÅG att hästar ALLTID lär sig saker!

Hästar de lär sig hela tiden och tar hänsyn till ALLT!

HELA TIDEN!

Inte bara då vi människor tar på oss rollen som hästtränare och har bestämt sig för att NU minsann  ska vi utbilda hästen och lära den saker.

Hästar är diagonaltänkare och vi människor tänker oftast så linjärt att flexibilitet blir ett ord som inte ens finns med i vårt ordförråd.

Än mindre används!

Så vem är det som är dummast? Är det Hästen eller människan?

http://epona.tv/conditioned-fear

 

1 kommentar

  1. Minea

    Hejhej, Minea här. Vill bara börja med att säga att jag är så glad för att jag började rida hos dig och fick den grunden i min hästkunskap som man får hos dig och som jag tycker folk från många vanliga ridskolor helt verkar sakna, särskilt när det handlar om hantering av hästen på marken och hur man förhåller sig till dem. Alldeles för mycket fokus på att få hästen att ”lyda” i ridningen och för lite fokus på bra hästhantering/vettiga förhållningssätt till hästarna. Tänker ofta på att när man gått hos dig och varit på ridläger inkl. NH-läger så händer det en del att man märker att ens syn på ridningen/hästarna/hur de ska behandlas och hanteras skiljer sig från många andras. Önskar de fanns några hundra kopior av dig som kunde åka runt i hela landet och utbilda ridlärare lite. >___>

    I vilket fall så ville jag bara fråga vad begreppet ”diagonaltänkare” innebär?

    /Minea.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑