Tömkörning (Bild från Wikimedia)

Tömkörning (Bild från Wikimedia)

När vi tränar våra hästar är det är viktigt att vi gör arbetet både utvecklande, omväxlande och roligt. Enbart ridträning skapar ofta problem, speciellt om hästen inte är så stark och vältränad eftersom trycket och tyngden från sadel och ryttare  mer bryter ner än bygger upp musklerna och hästen får allt mer och mer ont i ryggen ju mer man rider. Hamnar man i detta dilemma resulterar det oftast i att hästen förr eller senare blir stel, ovillig och till slut halt (om den inte redan är det innan och det är det som orsakar ryggproblemen)

I mitt arbete som Equine Touch terapeut träffar jag ofta hästar med ryggproblem och då rekommenderar jag ofta tömkörning som en del av ett tränings och rehabiliteringsprogram som tillsammans med ET behandlingar, stretching etc gör väldigt stor skillnad.

Att arbeta hästen med tömkörning ger en allsidig träning som bland annat ger en mjukare mer gymnastisk häst och som också bygger upp ryggmuskulaturen.

Det jag upplever är dock att många hästägare har liten eller ingen kunskap om hur tömkörning går till och inte heller har så hög prioritet att införskaffa sig den kunskapen. Vilket är otroligt synd då det är något som alla hästägare borde lära sig för att på ett effektivt och bra sätt kunna hjälpa sin häst att bli starkare och smidigare utan att behöva belasta den mer än nödvändigt.

Okej, det är inte helt enkelt att tömköra! Det är ju faktiskt inte bara att sätta tömmar på hästen och gå bakom, det är så mycket mer. Man måste lära sig av någon kunnig och sedan måste man träna på sina färdigheter för att man ska bli säker, skicklig och duktig på det man gör.  Men det är helt klart mödan värt och faktiskt en riktigt, riktig rolig träningsform för både häst och människa.

Nu i helgen, 2-3 maj , samlar vi ett gäng ryttare och hästar här på Sörgården som i två dagar ska delta i en grundkurs i tömkörning med instruktör Fredrik Ottosson. Det ska bli verkligen bli jättekul och intressant och jag ska försöka ta lite bilder och sedan skriva och berätta mer om tömkörning och vilka framsteg elever och hästar gör under dessa dagar.

Fler kurser är redan i planeringsstadiet så missade ni denna så kommer det fler tillfällen längre fram i sommar eller till hösten.