HovarI Sverige ökar antalet hästar alltmer och samtidigt råder det en allt större brist på utbildade hovslagare. Detta faktum är ett allvarligt hot mot hästens välfärd och helt klart en djurskyddsfråga!

I Jordbruksverkets rapport och utredning från 2012 om Djurens hälso och sjukvård i ett 10 årsperspektiv ( gällande 2013-2023) så kan man läsa följande:

”Hovslagare har stor inverkan på hästars hållbarhet, välbefinnande och skadefrekvens, och en god kompetens hos denna yrkesgrupp är viktig.”

I Sverige finns ca 360 000 hästar men endast ca 440 aktiva hovslagare som är medlemmar i Hovslagarföreningen. Av dessa är endast 142 st godkända av Jordbruksverket (dvs får utföra sjukbeslag vid hovbölder, fång etc.)

Egentligen skulle det behövas 2 200 hovslagare för att alla hästar skulle få hovvård av utbildade och yrkesverksamma hovslagare.

Av de hästar som inte skos utan går barfota verkas ca 50 % av dessa av utbildade hovslagare, 25 % verkas av någon annan, tex av sk barfotaverkare och resterande 25 % åtgärdas av hästhållaren.”

Hela utredningen kan du läsa här : http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra13_19.pdf

 

Denna brist på utbildade hovslagare/hovvårdare plus det faktum att många, framförallt inom ridsporten, av tradition helt överlämnar hästens hovvård till den hovslagare man lyckas få tag på, utbildad eller inte, utgör ett stort problem för hästars välbefinnande och hållbarhet. Jag upplever att det är vanligt att hästägare i gemen är väldigt osäkra vad det gäller sina hästars fötter och också i många fall helt saknar de mest grundläggande kunskaper om hur en välskött och frisk hästfot ska se ut.

Av erfarenhet vet jag att de allra flesta hovslagare är duktiga och seriösa. De har en yrkesstolthet som gör att de utför ett så bra jobb som möjligt när de skor och verkar sina kunders hästar och de vill naturligtvis att både häst och hästägare ska vara nöjda med den hovvård den får.

Men hur duktig hovslagaren än är så blir det i mina ögon ändå orimligt att en person som i bästa fall ser hästen var 8:e vecka och då i genomsnitt ca 1 -1,5 timme/gång ska vara den som tar det största ansvaret för något som i så hög grad bidrar till om hästen ska få ett långt, friskt och smärtfritt liv eller inte. Dessutom är de bästa hovslagarna ofta helt överbokade och har svårt att ta nya kunder vilket gör att marknaden är totalt öppen för att ”vemsomhelst” ska sko eller verka utan att varken ha någon större skicklighet eller kunnighet.

Många hästägare är jätteduktiga på att rida eller köra sina hästar och lägger ut massor av tid, pengar och energi på att prova ut passande utrustning, rida för bra instruktörer, hitta rätt fodertillskott etc etc. Men vad hjälper det, om inte hästen har friska och välfungerande fötter så spelar det ändå ingen roll hur bra sadel hästen har eller hur många timmar den tränas, stretchas, masseras mm. Hästen kommer ändå inte kunna prestera eller fungera om den får gå med obalanserade, felskodda eller felverkade hovar. Tänk er själva in i känslan av att vara tvungen att arbeta hela dagar i flera nummer för stora eller för små skor. Eller att ha klacken på den högklackade skon mitt under hålfoten och samtidigt träna höjdhopp. Ingen människa skulle heller utan att klaga springa sin joggingrunda med en sten i skon eller med ett rejält nageltrång. För många hästar är detta tyvärr vardag och det är ett lidande som pågår i det tysta dag ut och dag in då hästar dessvärre varken gnäller eller skriker högt när de har ont.  Allvarligt talat är det synd om många hästar och vi hästägare måste, för våra hästars skull, börja ta ett betydligt mycket större egenansvar för våra hästars fötter.

Jag menar inte att alla ska utbilda sig till hovslagare eller barfotaverkare men för en hästägare borde det vara en självklarhet att veta hur hästens hovar egentligen ska se ut.

Först genom mer utbildning och bättre kunskaper i en så viktig och livsavgörande sak som hästens hovhälsa så kan hästägare hålla en vettig dialog med sin hovslagare/hovvårdare och därigenom ge hästen större möjlighet att få ha de fyra friska och välbalanserade fötter den behöver för att klara de påfrestningar vi ställer på den.