Hästkurator och människotränare

Lider din häst av SPR?

SPR är ett syndrom som de allra flesta ridhästar lider av i mer eller mindre allvarlig form. Trots att vi människor oftast försöker undvika SPR så drabbas de flesta hästar ändå av det. Ibland och förhoppningsvis får de endast en lätt känning men ofta blir tillståndet dessvärre mer långvarigt och kan till och med övergå i att bli kroniskt. De olika symtomen kan vara allt från väldigt subtila till kraftiga och helt omisskännliga och här nedan hittar du en lista över de 20 vanligaste uppräknade helt utan inbördes ordning.

 • Hästen har lättare att svänga åt ett håll än åt det andra.
 • Hästen har svårare med den ena galoppen
 • Hästen vill inte bli fångad i hagen
 • Hästen har svårare med sidvärtsrörelser åt ena hållet
 • Hästen har ofta ledinflammationer
 • Hästen får allt sämre gångarter
 • Hästen gnisslar med tänderna oavsett om den har bett eller inte vid ridning
 • Hästen har aversioner mot sadeln och/eller blir allt surare vid skötsel
 • Hästen får inga ryggmuskler hur mycket den än ridtränas
 • Sadeln åker snett, framåt eller bakåt
 • Hästen har svårt att gå på rakt spår
 • Hästen känns stel och spänd när du rider den
 • Hästen bockar eller sparkar bakut vid ridning
 • Hästen sparkar mot skänkeln
 • Hästen tjurar ihop vid ridning
 • Ryttaren får ont i kroppen av att rida, framför allt i rygg och bäcken
 • Hästen står inte still när du sitter upp
 • Hästen börjar hålla svansen snett
 • Hästen är öm i musklerna på överlinjen
 • Hästen hatar när man spänner sadelgjorden

Har din häst mindre än 1 av dessa symtom är du och din häst bara att gratulera!

Visar din häst mer än 1-2 av ovanstående har din häst troligast SPR och du bör göra ngt åt detta innan det blir värre.

Det bästa är att anlita en duktig yrkesman då det ofta är svårt att fixa det själv, säg att den fått SPR (SPR=Skit På Ryggen!) och gör dig beredd på att ringa vederbörande sadelutprovare för många och regelbundna återbesök!

Lider din häst av många av de uppräknade symtomen har din häst allvarliga problem! Då bör du även kontakta någon bra kroppsterapeut för att hjälpa hästen att rehabilitera sig innan den kan ridas igen. (tex en Equine Touchterapeut)

Hästar kan också ofta drabbas av SIS (Skit i Sadeln) vilket många gånger KAN vara en stor och bidragande orsak till SPR. Där hjälper det oftast inte med att enbart byta sadel utan där krävs en ökad självinsikt hos ryttaren i kombination med en bra instruktör och kanske att ryttaren gör ett antal besök hos kiropraktor eller sjukgymnast.

Självklart kan hästen få liknande symtom av andra orsaker men många gånger kommer  problemen från en dåligt anpassad sadel som är för trång eller för vid, för platt eller för svängd, sned eller skev, för stor eller liten, för lång eller för kort. Och tänk på att sadeln även ska passa ryttaren då en obekväm sadel orsakar spänning och snedbalastning  och som, hur bra den än passar din häst, ändå snabbt skapar stora problem för den.

Så välkommen till sadelträsket!

1 kommentar

 1. Maria

  Kul artikel :D! Det sorgliga med min hästs SPR är att fem olika sadelprovare har hittat fem olika sadlar som inte passat hästen alls och dom har då orsakat SPR. Jag skulle önska att det fanns sadelprovare i Sverige som tog sitt arbete seriöst eller helt enkelt slutade jobba som sadelprovare när dom märker att flera av deras kunders hästar får ont och blir skadade på grund av deras sadelkrängande. Men det kommer ju aldrig hända för vem som helst kan ju kalla sig sadelprovare och fler hästar kommer tyvärr få ont i framtiden med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑