Denna film är inte helt ny och många av er har säkert sett den redan. Men ta er ändå tid att se den igen och fundera sedan på hur många hästar det finns i er närhet som har bettrelaterade problem.

Numera vet de allra flesta människor som håller på med hästar att hästen INTE är skapad för ridning och att det INTE finns någon plats för hästen att ha ett bett i munnen. Dessutom ser alla hästar olika ut, inte bara utanpå utan även inuti.  Ändå blundar många för problemet och väljer hellre att testa alla bett, nosgrimmor, nya typer av träns och hjälptyglar som finns för att hästen i deras ögon MÅSTE ha bett i munnen när den rids.  Om man nödvändigtvis vill och måste använda bett (tävlingsryttare är ju tyvärr tvingade till detta pga tävlingsreglementet) varför anlitar inte fler  utbildad hästtandläkare för en ordentlig munhåleundersökning av sin häst?  Vid en sådan kontroll kan tandläkaren direkt se om hästens anatomi och munstatus  överhuvudtaget tillåter betsling och om så är fallet även ge förslag på vilka bett som passar bäst.  Så mycket lidande och så mycket smärta många hästar skulle slippa om detta vore en obligatorisk åtgärd! Och så mycket problem mellan ryttare och häst som inte  skulle behöva uppstå.

I de allra flesta fall går det ju alldeles utmärkt att rida och arbeta sin häst utan bett överhuvudtaget. Hos oss får alla elever lära sig att rida i repgrimma  först innan de får rida med träns. Detta skonar hästarnas munnar otroligt mycket samtidigt som eleverna får lära sig att rida med lätthet och träna tajming.  Dessutom uppskattas det väldigt mycket av eleverna att kunna rida utan att riskera skada hästen i munnen.

IMG_1644