Yvonne Larsson

Hästkurator och människotränare

Köp en Ridtravare!

Smiss Friman (Frippe) är en av de fantastiska varmblodstravare som arbetat som ridskolehäst här på Sörgården. (Foto: Stig Nilsson)

Smiss Friman (Frippe) är en av de fantastiska varmblodstravare som arbetat som ridskolehäst här på Sörgården. (Foto: Stig Nilsson)

När jag köpte min första häst så var det en varmblodstravare. Han hette Lonius och var 3 år och hingst. Hur smart detta var kan diskuteras och jag och min syster (som var delägare) fick många lärdomar den tuffa vägen.

Om Lonius och vad han lärde oss kan man skriva mycket och någon dag ska jag sätta mig ner och delge de som kan tänkas vara intresserade.

Men det mitt inlägg idag kommer att handla om är egentligen inte Lonius utan på vilket sätt människor värdesätter olika hästraser. När vi köpte Lonuis var året 1974 och då betalade vi 3 600 kr för honom. Han var som sagt 3 år, okastrerad och helt oinriden. Och utan att överdriva, rätt jobbig att hantera.. 3 600 kr räknades även på den tiden som billigt och vi tyckte att vi gjorde en bra affär.

För 40 år sedan kunde man köpa en inriden halvblodshäst för runt 10 000-15 000 kr och en ponny för 5-10 000 kr. Idag ligger priset för samma typ av hästar på minst 50 -100 000 och en D ponny kan lätt gå på detsamma utan att någon höjer på ögonbrynen. Men en varmblodstravare kostar fortfarande ofta inte mer än vad vi betalade 74. (Egentligen ännu mycket mindre med tanke på inflationen.) Fungerar hästen inte på travet och genererar pengar åt sina ägare och tränare så tappar den snabbt sitt ekonomiska värde och man ser hur många annonser som helst om varmblod som skänks eller överlåts i princip gratis. Jag kan mycket väl förstå att om hästen inte fungerar eller håller för det den är tänkt för så måste den säljas vidare men det jag inte kan förstå är hur en levande varelse helt plötsligt kan bli helt värdelös!

Ett stort problem är just det låga priset och att det i många fall kanske inte är de allra mest erfarna och ekonomiskt mest köpstarka ryttarna som köper dessa billiga hästar. Och dessvärre är en orutinerad ryttare och en häst i full tävlingskondition (som dessutom i princip enbart lärt sig att springa fort framför en vagn) inte alltid en så lyckad kombination. Tyvärr har detta gett varmblodstravaren ett oförtjänt dåligt rykte då det krävs en del för att skola om travhästen till ridhäst. Men då varmblodet generellt är en otroligt klok och lättlärd ras så ger en genomtänkt och målmedveten träning snabbt väldigt goda resultat.

Och faktum är att en dålig ryttare är lika förödande för hästar oavsett vilken stamtavla den har!

Tyvärr är fortfarande mångas syn på varmblodstravare att de är en sämre sorts häst och man hör nedsättande kommentarer om ”gammtravare” som inte duger, som inte går att rida normalt på eller absolut inte kan hävda sig bland andra ”bättre” hästraser. Och inte blir det bättre av att de som rider, tränar och älskar sina ridtravare också ofta räknas som en ”sämre” sorts ryttare. Detta gör mig fullkomligt rasande! Att vara så rasistisk mot en kategori av hästar och människor är så lågt att botten är nådd! Inte konstigt att världen ser ut som den gör när folk inte ens kan acceptera varandras val av häst!

Självklart ska man inte i första hand köpa ett varmblod om det man vill med sin ridning är att kunna hävda sig i de högre tävlingsklasserna. Då köper man en häst som är specifikt avlad för det ändamålet eftersom förutsättningarna för framgång då blir större. Men det utesluter inte det faktum att det finns en hel del Ridtravare som med rätt träning och god fysik kan nå precis samma resultat som vilken ridhästras som helst!

Och handen på hjärtat! Hur många av de uppskattningsvis 360 000 hästar som finns i Sverige är tävlingshästar på högre nivå? Och hur många av Sveriges alla ryttare har tid, talang, möjlighet eller ekonomi för att nå eliten?

Om man frågar ridhästmänniskor vilken typ av häst de vill ha (inte ras) så svarar de allra flesta att de vill ha en vaken men lugn häst som är trygg och trevlig att rida/köra och hantera i alla situationer. De flesta vill ha en glad och lättsam häst att motionsrida, gå kurser med, träna och kanske ställa upp i mindre tävlingar på lokal nivå. Varför inte då satsa på en varmblodstravare som med råge uppfyller alla dessa krav?  Om folk lät bli att avskräckas av fördomar och förutfattade meningar och istället se vilka otroligt fina kvaliteter och mångsidighet dessa hästar har skulle så många hästar slippa gå en oviss framtid till mötes. Tyvärr så slutar många friska, vackra och unga individers liv i slakthusen enbart för att ingen tycker att de duger. Vilket jag tycker suger!

Alla hästar har lika stor rätt att finnas och även om man som ryttare inte kan tänka sig att rida eller äga en Ridtravare så betyder det inte att man har rätt att se ner på de som gör det. Hjälpa istället för att stjälpa borde väl vara en självklarhet bland hästmänniskor! Oavsett vilken hästras man föredrar.

Till sist! Om priset för varmblodstravaren skulle ha följt samma priskurva som andra hästar skulle min lilla Lonius idag kosta åtminstone 18 – 20000 kr. Det är väl inte en orimlig summa att betala för en 3 årig häst?

Eller vad tycker du?

Här kan du läsa mer om vad jag skrivit om Ridtravare  och Här är ännu mer

14 kommentarer

 1. Min första häst var en galen fd travare som var döpt efter Emil i Lönneberga. . Han var faktiskt väldigt galen och väldigt olämplig som första häst. . Men jösses va kul vi hade ihop och jag lärde mig verkligen sitta kvar och bra balans:) har massa roliga minnen med honom och jag var sista instansen annars var det slakt. ..när han efter 6 år hos mig fick fång fick vi ringa 10 ”fodervärdar” innan vi hittade ägaren.. Hans kommentar när vi sa att han skulle avlivas var ”trodde inte ens han levde än”..inte undra på att Emil var stressad och hade tillitsproblem.. om han åtminstone sålts för en mindre summa pengar kanske han hade sluppit vandra runt så mycket

  • Yvonne Larsson

   18 april, 2016 at 22:19

   Ja det är så lätt att de här ”värdelösa” hästarna får vandra från hand till hand utan att det finns något riktigt ägaransvar :( Skönt att din Emil fick leva sina sista 6 år hos dig ändå!

 2. Jättebra inlägg!
  Vi har ju några roliga grupper på Facebook att vara med och hävda våra hästar…varför vi nu ska behöva göra det?
  Jag är 60 + och har haft en väldans massa olika hästar i min vård…på grund av mitt arbete…och på grund av mitt stora intresse för hästar. Tre av dessa har varit och är travare…de fungerar alldeles utmärkt som ridhästar och är enormt roliga och läraktiga att ha att göra med. En häst är en häst och det beror helt på människan som hanterar den hur just den individen kommer att uppföra sig.
  Allt annat tänk är bara ett utlöjligt och förlegat sätt som vi ska hålla alldeles för kloka till att överhuvudtaget bry oss om….

  • Yvonne Larsson

   18 april, 2016 at 20:43

   Jag har ju alltid haft varm och kallblodstravare i vår verksamhet där de fungerat som uppskattade ridskolehästar. Det är ingen som tyckt att de skulle vara sämre att rida än någon av de andra hästarna. Det är verkligen tråkigt att man ser och hör att det ändå finns så pass mkt intolerans mellan människor beroende på vilken disciplin eller hästras de föredrar. I den här världen borde ordet ”hästfolk” betyda att man verkligen tycker om ALLA typer av hästar och att man accepterar varandras olika val i hästvärlden så länge det inte skadar någon annan.

 3. Så himla bra och klokt inlägg!! :-)
  Önskar att hela sporten ska bli mer tolerant, själv har jag varit en av dem som inte berättat för mina kompisar på ridskolan att min häst var ett varmblod. Dock var det många år sedan. Men märker fortfarande att folk har fördomar.
  Har till och med haft en tränare som kom ut och träna mig och mitt fullblod, sen när hen fick reda på att jag skaffat en travare då slutade hen att svara, och hade helt plötsligt väldigt svalt intresse av att träna oss!! :-(

 4. Håller med dig till hundra! När jag letade häst så letade jag efter ett varmblod för att jag vet vilka underbara individer dem är!
  Och nu har jag världens finaste och snällaste häst!
  Att döma boken efter omslaget är tyvärr vad många gör idag..
  Kram på dig

 5. All mobbning ska utrotas. Skitfånigt att fnysa bara för att det är en travare. Men tror dessvärre att det är travryttarnas eget fel (förlåt) att så många ogillar rasen. Det har skapats så många diskussioner över näter, i flera års tid, om samma saker som handlar om just ridtravare. Det blir för mkt Hävdande och det är tröttsamt. Sen är det inte ovanligt att många bara skriver i det blå också, eller ljuger. Det kanske vore bättre om de som skriver att de tävlar LA, hoppar hus och rider piaff istället hade bevis för detta? Tävlingsresulttat, länk till youtube där man ser att tävlingen är LA dressyr etc. Det räcker liksom inte att bara skriva i det blå, för det har hänt så många ggr att det som skrivits, varit lögn (googla på trådar ”ridtravare fördom tex). Jättetrist att de som ljuger/skriver i det blå drar ner dem som är ärliga.

  Det är mkt prat om okunskap i dessa upprepande diskussioner över nätet. Men stopp nu. Är det inte minst lika mkt okunskap när travfolk vill hävda sig genom att påstå att det finns fina travare som gått långt och så refererar de till Balagur och Jappe. Ok, men dessa är inte jämförbara med majoritetstravaren vi har har, alltså svensk/amerikansk. Balagur är en orlovtravare och har andra förutsättningar inom ridningen. Jappe var/är inte ren travare, utan till halften fullblod, vilket ger honom en stor fördel inom ridning. Det är alltså ingen mening att rada upp duktiga travare, om de ändå inte är jämförbara!

  Sen tror jag det skapar agg, när travryttare säger ”ser ut som ett halvblod”. Det är som ett mindrevärdekomplex, som att personen själv tycker att halvblodet är finare och därför måste släta över titeln travare med halvblod. Hur ska halvblodsfolk kunna acceptera rasen, när knappt alla travryttare gör det?

 6. Älskar också varmblodstravare, det är speciella och härliga hästar! Oftast väldigt vackra (tycker jag). Tyvärr är fördomarna stora när det gäller dessa underbara individer. Vid t ex en dressyrtävling får en travare sämre poäng då den enligt normen inte har gångarterna som halvbloden har. Är mycket ledsen över den inriktning som dressyren tagit, att det är gångarterna som premieras. Inte kommunikationen och samspelet mellan häst och ryttare. Om det senare skulle premieras högst, skulle alla hästraser ha samma chans och jag tror att fler skulle titta på andra raser än halvblod. Men nej då, dressyren har blivit ett slags gångartstävling där endast stora halvblod göre sig besvär. :-(

 7. Är själv en som föredrar ett varmblod många gånger, ridit in och omskolat många och första unghästen som skulle ridas in och köpas för egna pengar var en varmblodsdam.

  Dock håller jag inte med om priset. Tycker hästar och även andra djur överlag är för dyra. Hästar och hästlivet ska inte bara handla om pengar och status i både djur och utrustning. Visst kanske några hästar hamnar i okunniga händer ifrån början men okunniga händer blir kunniga de med innan slutet. Men oftast är ett billigt varmblod (kanske inte en oinriden 3åring) den bästa hästen man kan ha som första häst då är helt underbara i temprament, oftast väldigt lugna och lätthanterliga eftersom de levt i travstall med mycket liv och rörelse samt att diverse dumheter inte får existera. Skulle priset höjas tror jag att fler varmblod faktiskt skulle hamna i kyldisken än hos nån 12åring som kommer älska djuret mer än livet själv.

 8. Känner verkligen igen mig när det kommer till varmblod. Min första häst, Holle, var en fd travare. Han var min andra hälft, bästa vän och själsfrände i 10 år. Har fått höra mycket som att: Vill du inte sattsa på din ridning? varför skaffa ett varmblod? varför lägger du ner så mycket pengar och tid på ett varmblod? ska du inte köpa en riiiktig häst? m.m. listan kan göras lång! Jag blir så ledsen ända in i själen när jag hör hur dessa fina individer döms efter vad (som jag tolkar det) de är framavlade till. Jag hoppas att synen förändras. Alla hästar är individer och de har sina bättre och sämre sidor. Men en häst är alltid en häst, och det spelar ingen roll vad det är för ras (vad jag tycker!). Sedan för att underlätta för sig själv så kan man köpa en ras som är framavlad för det man vill göra :)

 9. Jag känner igen det där med att alla raser inte är lika mycket värda. Jag har en förkärlek för islandshästar och har råkat ut för folk som sett ner på rasen. Väldigt irriterande.

  • Yvonne Larsson

   3 januari, 2015 at 21:47

   Det är inte underligt att världen ser ut som den gör när människor inte ens kan acceptera att vi tycker om olika hästraser :/

 10. Skulle mer än gärna höra om er första häst! :)

  • Yvonne Larsson

   9 december, 2014 at 17:46

   Jag håller precis på att skriva om Lonius så snart kan ni läsa och lära om hur man INTE ska göra när man köper sin första häst :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑