Hästkurator och människotränare

Den som skyndar långsamt kommer fortast fram

yvonne-hastMin erfarenhet av de hästmänniskor jag träffar är att de allra flesta vill sina hästar väl och de gör sitt absolut yttersta för att deras hästar ska må bra, trivas och utvecklas på alla plan. Hästfolk i allmänhet lägger ner eoner med tid och engagemang på sina fyrfota vänner och deltar i kurser, utbildningar och föreläsningar för att öka sin kunskap om hästens välbefinnande och för att slipa sin och hästens färdigheter. Inte alla, men många av dessa hästägare har ofta en tydlig plan och kan ofta långt i förväg redogöra för hur deras hästs framtid ska se ut.  Speciellt om man köpt en tävlingshäst (hoppning, dressyr, trav etc)  så är deras kalendern välfylld och de flesta dagar inbokade med allt från träningar till tävlingar.  Och även de som tar dagen mer som den kommer har ju drömmar, planer och önskningar för hur deras samliv med hästen ska vara, nu och i framtiden.

Det som ofta är ett stort hinder i denna strävan är bristen på den mest grundläggande faktorn för detta ska ske, nämligen TÅLAMOD.

Vår mänskliga värld snurrar allt fortare och fortare. Vi blir irriterade och stressade när vårt internet inte fungerar som det ska eller vi måste vänta några fler sekunder än vanligt på att datorn ska starta. Att stå i kö på Ica eller fastna i bilkön kan göra den lugnaste halvgalen av stress. Och stå inte i vägen för den stockholmare som skenar uppför i rulltrappan, då kan du minsann få höra vad du är värd!

Men så här är det!

Det vi gör mest, lär vi oss bäst!

Så är det faktiskt! Och tränar vi oss att alltid hålla ett högt tempo, vara aktiv och hela tiden produktiv kommer vi naturligtvis göra samma sak när vi kommer till hästen.

Problemet är att hästen varken köat vid trafikljuset, kollar facebook (den saknar faktiskt helt uppkoppling…) eller känner ett stort behov av att snabbt, snabbt träna sin hoppteknik eller sina galoppombyten.

På mina kurser pratar jag mycket om vikten av TRÅKTRÄNING, dvs att lära våra hästar att stå still och vänta, att låta nya intryck och lärdomar få ta den tid den behöver för att kunna sjunka in och bli befästa. Att vänta på att vi ger der den en signal och ett arbete att utföra för att vi ber den om detta, inte för att den lärt sig att människan alltid vill att den ska göra saker hela tiden. Att flytta fötterna och röra sig är ju jättebra att hästen gör, men att få ett flyktdjur att springa kan en dresserad apa göra, konsten ligger i att få den att vilja stanna hos oss och stå kvar för att den litar på oss och känner sig trygg i vår närhet.

Hästen har egentligen inga som helst problem med att lära sig detta, den kan redan stå still och gör det gärna och länge när den är mätt, varm och trygg. Människan däremot… oj, oj där kan det ta tid att få samma resultat. Det många måste lära sig är att vara still inte är samma sak som att vara passiv och att för att våra hästar ska kunna tyda oss måste vi lära oss att vara still! Och då måste vi börja med att tråkträna oss själva. Att ha tålamod med oss själva så att vi får samma chans som hästen att lära oss att stå still, vänta och låta lärdomar, intryck och kunskaper få sjunka in och bli befästa. För att bli en bra hästmänniska måste vi lära oss att ge tydliga och klara signaler till vår häst. Vi måste också lära oss att stanna upp, andas och SE vår häst. Att på ett tålmodigt, lugnt och harmoniskt sätt guida vår häst till det vi önskar och att den ska göra, utan att stressa, hetsa eller pressa den.  Eller sig själv!

Fram för mer TRÅKTRÄNING för människan!!!

2 kommentarer

  1. Dixie

    Så sant som det är skrivet! ”Tråkträna” sicket bra uttryck! Jag tar det till mig och kommer definitivt att använda det, på jobbet och hästsammanhang. Min käre far sa alltid till sin otåliga dotter (undertecknad) att ”Du behöver ha tråkigt ibland, unga dam, annars kan du inte uppskatta det som är roligt”

  2. Dunders Matte Elin

    Tack för ett riktigt givande inlägg! visst vill vi våra hästar väl (de flesta av oss) men så sant, tålamod är verkligen något alla skulle få lära sig. För Dunder har otroligt med tålamod med mig och min ovana. Nu är veterinär bokad för tandkoll =)
    //E

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2020 Yvonne Larsson

Tema av Anders NorenUpp ↑